Kongsberg:

Flere personer skadd og drept

En person skal ha skutt med pil og bue i Kongsberg, ifølge politiet. Dagbladet erfarer at minst fire personer er drept.

SE LIVE: Flere er døde og skadde etter en «alvorlig hendelse» i Kongsberg. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Politiet på stedet opplyste til Laagendalsposten at det onsdag kveld har vært en pågående, livstruende hendelse i Kongsberg sentrum.

Klokka 20.30 bekreftet politiet at det er flere omkomne og skadde etter hendelsen.

- Klokka 18.13 fikk vi flere meldinger fra flere personer om at en person beveget seg rundt med våpen. Vi kan dessverre bekrefte at det er flere skadde og flere omkomne som følge av hendelsen, sier Øyvind Aas hos politiet i en pressebrief.

Dagbladet erfarer at minst fire personer er drept etter den alvorlige hendelsen i Kongsberg onsdag kveld.Totalt skal minst ni personer være drept eller skadd.

I tillegg kan Dagbladet erfare at gjerningspersonen har brukt kniv i tillegg til pil og bue.

I en ny pressebrief klokka 22.00 opplyste politiet at det er naturlig å vurdere om det er snakk om en terrorhandling.

- Ut fra opplysninger vi har er det en person som har utført dette alene. Ut fra hendelsesforløpet er det naturlig å vurdere om det er en terrorhandling, sa Aas som er leder ved driftsenhet Buskerud i Sør-Øst politidistrikt.

Politiet har foreløpig ikke gått ut med hvor mange som er drept og skadet. Gjerningspersonen er en mann. Han er satt i arrest, og er foreløpig ikke avhørt.

- Jeg kan bekrefte at det har vært en konfrontasjon mellom ham og politiet, før han stikker av. Så går det en periode før vi får kontroll på ham, sier han videre.

Politiet jobber med å varsle pårørende av de drepte.

Aas opplyste klokka 19.00 at politiet foretar ikke søk etter flere personer per nå. De mener mannen har utført handlingene alene, ifølge Aas.

- Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sa Aas.

SPERRINGER: Store deler av Kongsberg ble sperret av. Foto: Joakim Fjeldli
SPERRINGER: Store deler av Kongsberg ble sperret av. Foto: Joakim Fjeldli Vis mer

Flere åsteder

Han fortalte tidligere at de er snakk om flere åsteder over et stort område i sentrum av Kongsberg.

- Personen har beveget seg rundt i et større område, så det er flere åsteder.

Politiet arbeider nå taktisk og teknisk, opplyste Aas.

Coop har bekreftet at deler av den alvorlige voldshendelsen på Kongsberg skjedde i en av kjedens butikker.

- Vi kan bekrefte at det har vært en alvorlig hendelse i vår butikk, og at ingen av våre ansatte er fysisk skadd. Vi er nå opptatt av å følge opp våre ansatte, og utover det henviser vi til politiets etterforskning, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, til Nettavisen.

Pil og bue

Ifølge politiet skal den pågrepne mannen ha blitt observert med pil og bue.

- Klokken 18.13 fikk politiet flere meldinger fra personer i Kongsberg sentrum at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue, skrev politiet i en pressemelding klokka 21.

Det vil bli avholdt en ny pressebrief klokka 22.

Det var klokka 18.28 onsdag at politiet meldte at det pågikk en aksjon i Kongsberg sentrum. De ba samtidig publikum om å holde seg innendørs fordi de ikke hadde kontroll på gjerningspersonen, etter at en person var blitt skutt etter med pil og bue.

Ordfører: - Ufattelig

GRÅTKVALT: Flere personer er skadd og flere er omkomne etter en skyteepisode i Kongsberg sentrum onsdag kveld 13. oktober. Vis mer

- Det er helt grusomt, og det er helt ufattelig, sier Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand i Kongsberg til Dagbladet.

Hun sier at de har rigget opp kommunens kriseteam for å kunne ta imot berørte innbyggere. Hun sier at hendelsene har skjedd i en bydel der det bor mange mennesker.

- Nå har dette skjedd og da må vi alle sammen takle det best mulig, og vi har tiltro til at vi skal klare det, sier hun.

- Det har ikke helt gått opp for oss ennå. Det er bare helt ufattelig, legger hun til.

Pågrepet

En person er blitt pågrepet, varslet Sørøst politidistrikt på Twitter klokka 19.24 onsdag kveld.

- Det er pågrepet en gjerningsperson. Det er en alvorlig hendelse. Politiet kommer tilbake med mer informasjon, skrev politiet.

Ifølge VG ble PST raskt orientert den alvorlige hendelsen i Kongsberg.

- PST er orientert. Vi er i tett dialog med ordinært politi, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB onsdag kveld.

Drammen sykehus er også satt i beredskap etter hendelsen i Kongsberg, meldte NRK.

Store sperringer

Det var lokalavisa Laagendalsposten som først meldte at politiet opplyste til dem klokka 19 at gjerningspersonen var pågrepet.

Det var også bevæpnet politi på stedet, og et politihelikopter i lufta over Kongsberg. Politiets bombegruppe skal også være på stedet.

Laagendalsposten skriver samtidig at hele området rundt det gamle fengselet og Nytorget i Kongsberg sentrum er sperret av. Klokka 19.51 utvider politiet hele avsperringen på Vestsiden, ifølge avisa.

Sebastian Benjaminsen, som bor i området i Kongsberg hvor hendelsen skjedde, er rystet av hendelsen.

SETTER KRISESTAB: Drammen sykehus er satt i beredskap etter hendelsen i Kongsberg der en mann skal ha skutt med pil og bue, melder NRK. En person er pågrepet. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB
SETTER KRISESTAB: Drammen sykehus er satt i beredskap etter hendelsen i Kongsberg der en mann skal ha skutt med pil og bue, melder NRK. En person er pågrepet. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Det er helt sykt. Det er ikke normalt å gjøre noe sånt. Det er farlig, jeg kjenner at jeg blir nervøs. Jeg har en forlover her som også er ganske nervøs, sa Benjaminsen til Dagbladet før bekreftelsen om de omkomne var kommet.

- Det har vært veldig mye politi i området. Vi hører stadig vekk politihelikoptre som flyr rundt omkring her. Vi fikk nylig beskjed om å holde oss inne og om vi har hørt eller sett noe. På utsida her har det vært politi med lommelykter som har sett rundt omkring, sa han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer