SKYTEEPISODE  Tre politifolk ble skadd etter at det ble løsnet skudd under et debattmøte på Østerbro i København. Etterretningstjenesten og politiet var til stede under møtet. 
Foto: STR / Scanpix Denmark / NTB scanpix
SKYTEEPISODE Tre politifolk ble skadd etter at det ble løsnet skudd under et debattmøte på Østerbro i København. Etterretningstjenesten og politiet var til stede under møtet. Foto: STR / Scanpix Denmark / NTB scanpixVis mer

Flere politifolk skutt under debattmøte i København - to gjerningsmenn på frifot

Politiet anser skytingen som et attentatforsøk på kunstneren Lars Vilks, som deltok på møtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: En mann er drept og tre politifolk er såret i skytingen under et debattmøte i København, opplyser politiet til Ritzau, ifølge NTB.

Det har vært skyting under et debattmøte om kunst og ytringsfrihet i København, der blant andre den svenske kunstneren Lars Vilks deltok, melder nyhetsbyrået Ritzau. Tre politifolk er såret i skytingen, bekrefter dansk politi overfor Berlingske. To gjerningsmenn er fortsatt på frifot.

- Gjerningsmennene flyktet fra stedet i en mørk VW Polo med registreringsnummer AT 25919, opplyser København-politiet i en pressemelding.

Dersom noen ser kjøretøyet skal de ringe politiet, og ikke selv forsøke å ta kontakt med noen i bilen, opplyser politiet.

Innsatsleder Jørgen Petersen sier til den danske avisa Ekstra Bladet at hendelsen betraktes som et attentatforsøk mot Lars Vilks. Vilks skal ha kommet uskadd fra hendelsen. Gjerningspersonene skal ha vært kledd i sorte klær, og de skal ha snakket dansk, opplyser Petersen.

Politiet regner skytingen i København som et terrorangrep, sier en kilde til Ekstra Bladet.

Skytingen skjedde under debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» på kulturhuset «Krudttønden» på Østerbro lørdag, melder Jyllands-Posten.

Avfyrt mot inngangspartiet Ifølge Ekstra Bladet sier øyenvitner at det ble løsnet mellom 20 og 40 skudd. Danske TV2 News melder at over 30 skudd ble avfyrt mot inngangspartiet til kafeen i bygget, og at minst fem ambulanser, mange politibiler og politibetjenter er på stedet. Satireforsker Dennis Meyhoff Brink var til stede under møtet.

- Like etter klokka 15.30, etter at den franske ambassadøren hadde holdt sitt foredrag, hørte vi skudd i entreen. Noen løp ut, men det turte ikke jeg å gjøre, for jeg hørte at det ble løsnet skudd på utsiden, sier han til Jyllandsposten.

Den franske ambassadøren melder på Twitter at han «er i live».

Brink opplyser at det var en rekke personer fra den danske etterretningstjenesten, PET, til stede under møtet.

SKJØT GJENNOM VINDUET:  Gjerningspersonene skjøt gjennom vinduet på kulturhuset «Krudttønden» på Østerbro. 
Foto: Mathias Øgendal / NTB scanpix
SKJØT GJENNOM VINDUET: Gjerningspersonene skjøt gjennom vinduet på kulturhuset «Krudttønden» på Østerbro. Foto: Mathias Øgendal / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror det ble avfyrt skudd i cirka to minutter, kanskje 30 skudd totalt. Folk kom inn i bygget, men heldigvis viste det seg å være ansatte i PET. Den ene av dem ble skutt i beinet, og de tilkalte forsterkninger. De kom løpende gjennom lokalet, og fikk ført Lars Vilks ut en bakdør, sier Brink til Jyllandsposten.

- Skjøt gjennom vinduet Palle Vedel er teknisk sjef i bygningen som arrangementet blir avholdt i. Han sier til Jyllandsposten at en gjerningsmann begynte å skyte med noe som lignet en automatrifle.

- Politiet besvarte ilden, og det ble løsnet mange skudd. Jeg befant meg på kjøkkenet i bygningen, og derfra så jeg gjerningsmannen løpe vekk fra stedet, samtidig som han fortsatt skjøt, sier Vedel.

- De løsnet skudd gjennom vinduet og det ble skutt mot baren. Heldigvis rakk personalet å legge seg ned på gulvet, sier Vedel til DR.dk.

- Kastet seg ned på gulvet Dansk Folkepartis leder, Jette Dali var en av dem som befant seg på arrangementet da skytingen startet.
- Folk kastet seg ned på gulvet. Vi forsto umiddelbart at dette var alvor, sier hun til Ekstra Bladet.
Lars Vilks fikk mye oppmerksomhet i 2007 etter å ha tegnet profeten Muhammed som en hund, og han har siden levd med drapstrusler hengende over seg.

Vilks har sagt at han har levd med skjerpede sikkerhet etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar. NTB melder at møtet ble gjenopptatt kort tid etter klokka 16.

- Vi fortsetter uansett arrangementet. Dette kan ikke stoppe oss, sa Information-redaktør Niels Ivar Larsen, som ledet paneldebatten.

(Dagbladet kommer tilbake med mer.)

Flere politifolk skutt under debattmøte i København - to gjerningsmenn på frifot