Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Flere politimestere burde si hvor lite bråk de har med asylmottak»

UDI-direktør Ida Børresen er lei fremmedfrykten og motstanden mot nye asylmottak. Politiet landet rundt sier de har få ordensproblemer med mottakene.

FREDELIG: Kurderen Ali Karim Zadeh bor på asylmottaket i Lier og fyller dagene med biljard og trening mens han venter på å bli returnert til hjemlandet. Foto: John Terje Pedersen
FREDELIG: Kurderen Ali Karim Zadeh bor på asylmottaket i Lier og fyller dagene med biljard og trening mens han venter på å bli returnert til hjemlandet. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LIER (Dagbladet): På Lier Asylmottak spiller en gruppe asylsøkere biljard. Stemningen er rolig og kameratslig. Kurderen Ali Karim Zadeh har vært i leiren siden november 2006.

I dag er det om lag 160 asylsøkere på mottaket.

- Noen naboer er bra, andre er det ikke, sier han til Dagbladet.

Han forteller at noen av naboene til mottaket demonstrerte utenfor da det skulle åpnes transittmottak.

- Folk er redde fordi de ikke kjenner oss. Mange er redd det skal bli mye bråk med et slikt mottak. De fleste som bor her er oppgitt over situasjonen sin, men de oppfører seg bra, sier Zadeh.

- 1200 forsvant
Den sterke økningen i asylsøkere til Norge har ført til etableringen av en rekke nye asylmottak landet rundt. Enkelte etableringer har aldri blitt noe av, mens andre mottak har forsvunnet, blant annet etter protester fra lokalbefolkning og politi.

I august i fjor skrev VG at nesten 1200 nye asylsøkerplasser hadde forsvunnet på grunn av kommunal motvilje, lokale motaksjoner og fremmedfrykt.

Protestene provoserer UDI-direktør Ida Børresen, som i går meldte følgende på Twitter: «Flere politimestre burde si hvor lite bråk de har med asylmottak. For balansens skyld!»

Hun henviste til en sak i Romsdals Budstikke, hvor politimester Arnstein Nilssen har kikket i politiloggen for det siste året og konkludert med at det nesten ikke er kriminalitet knyttet til asylsøkerne som holder til i Molde.

- Jeg ønsker å skape litt balanse og motbevise at det er så mange kriminelle asylsøkere. De aller fleste er lovlydige og oppfører seg helt eksemplarisk. Det er ikke skummelt å ha et asylmottak. Derfor ønsker jeg å spre det glade budskap, sier Børresen til Dagbladet.

- Svartmaling
UDI varsles hvis noen oppfører seg truende eller gjør noe ulovlig. Det skjer sjelden.

- Jeg har ikke noen tall. Men det handler maks om en episode i måneden, sier UDI-direktøren. Hun mener det har vært en svartmaling av asylsøkerne i den norske offentligheten.

- Vi opplever at det har blitt skapt et utrolig negativt bilde, og folk får inntrykk av at asylsøkere er farlig. I dag bor det nesten 20 000 mennesker på norske mottak, og vi har nesten ingen episoder som det er hvert å melde om, sier Børresen.

Dagbladet har vært i kontakt med politiet på seks ulike steder som i løpet av det siste halvannet året har fått et nytt asylmottak. Alle seks bekrefter langt på vei Børresens inntrykk.

I Våler i Hedmark var i fjor det sterke protester mot etableringen av et transittmottak på den gamle militærleieren Haslemoen. Et år og tre måneder senere er politiet fornøyd med situasjonen.

- Vi har evaluert det og sett at det har vært lite bry med mottaket. De få gangene det har vært episoder inne på mottaket, så er flesteparten av beboerne klare over hvorfor vi kommer og positive til oss, sier Kari-Anne Doblaug, kommunikasjonsrådgiver i politiet i Hedmark.

De har også positive erfaringer etter etableringen av et mottak på Hovelsåsen i nabokommunen Åsnes. Politiet har blant annet hatt faste dialogmøter med mottaket og beboerne.

- Få episoder

Den siste tiden har det blitt etablert flere nye asylmottak i Hordaland, men Hordaland politidistrikt sier de ikke har lagt mye merke til nyetableringene.

- Det har vært veldig få episoder ved mottakene. Mitt inntrykk er at det er veldig få problemer der, sier Kjell Mo, leder for forvaltningsenheten ved Hordaland politiske. Han sier problemene oppstår når unge asylsøkere trekker inn til Bergen og omsetter narkotika.

- Men ved mottakene er det svært få episoder, sier Mo.

I Bremanger i Sogn og Fjordane fikk de et nytt mottak med spredt bosetting i desember i fjor.

- Det var en del skepsis fra lokalbefolkningen i starten, men det virker som om ting har falt på plass og mange ser nå på beboerne som en ressurs. Vi har ikke hatt noen merkbar økning av noe, bortsett fra for eksempel oppdrag i forbindelse med uttransportering, sier Hans Rune Strandos, lensmann i Bremanger.

I Lier ble det etablert et nytt transittmottak i mai i fjor.

- Vi har hatt noen saker inne på mottaket, med trusler og legemsfornærmelser. Det er mange der og det har blitt litt knuffing, men vi har ikke merket noe spesielt ellers, sier Siv Bakken, politiførstebetjent ved lensmannskontoret i Lier.

I Kvinesdal fikk de nytt mottak i august i fjor.

- Kriminalitetsmessig har det gått veldig bra. Vi har hatt noen enkeltepisoder av mindre alvorlig karakter inne på mottaket, men det har nok gått en del bedre enn vi kanskje hadde frykta. Vi har hatt mottak tidligere og da var det mer problemer, spesielt med nasking og stjeling av mindre ting, sier Jan Magne Olsen, lensmann i Kvinesdal.

I Rollag fikk de nytt asylmottak i november i fjor.

- Vi har vært der noen ganger i forbindelse med konflikter internt på mottaket. Det har det så klart vært litt arbeid med, men vi har ikke hatt store ordensmessig problemer utover de sakene, sier Trygve Morken, lensmann i Rollag, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling