Oslo  20110731.
Maria Moen (13) har kommet til Oslo for å legge ned blomster etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya fredag 22. juli.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
Oslo 20110731. Maria Moen (13) har kommet til Oslo for å legge ned blomster etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya fredag 22. juli. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Flere positive til flerkultur etter terrorangrepene

- Men om et halvt års tid vil vi være tilbake til der vi var før 22. juli, frykter forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

49,1 prosent svarer at de ikke har endret syn på det flerkulturelle Norge etter terrorangrepene, mens 9,3 prosent sier de er blitt mer negative, kommer det fram i målingen.

Resultatene gleder Islamsk Råd:

- Den varmen alle har vist de siste dagene, uansett kulturell og religiøs bakgrunn, er sterkere enn skepsisen til medmennesker, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd til VG.

Han mener at det typisk gode norske kommer tilbake:

- Nordmenn er flotte, hjelpsomme og hensynsfulle mennesker. Men det har ikke vært så tydelig de siste årene, hvor muslimer og islam har hatt et negativt fokus, sier han.

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror imidlertid at den gamle retorikken vil vende tilbake, og at folk flest neppe har endret syn på det flerkulturelle Norge.

- Veien til de grove stereotypene og generaliseringene er ganske kort. De som bruker disse grepene er veldig forsiktige med å bli assosiert med Breivik nå. Om et halvt års tid vil vi være tilbake til der vi var før 22. juli, sier Jenssen.

(NTB)