Advokatene støtter Ap-forslag

Flere private tvister bør løses utenfor domstolene

- Mekling kan spare tid og penger, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

MEKLING: Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, mener at det er særlig viktig å forsøke mekling i saker der partene skal ha noe med hverandre å gjøre seinere. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
MEKLING: Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, mener at det er særlig viktig å forsøke mekling i saker der partene skal ha noe med hverandre å gjøre seinere. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I formiddag fremmet Arbeiderpartiet forslag i Stortinget om å gjøre det billigere å få avgjort sivile konflikter i domstolen.

- Vi håper at forslaget vårt vil bidra til økt fokus på private rettstvister. Vi vil være partiet som reiser spørsmålet om rettssikkerhet for vanlige familier som står i sivile konflikter, at de skal få rettferdig behandling uten å måtte risikere hus og hjem, uttalte Lene Vågslid, leder i justiskomiteen, til Dagbladet.

- Klokt

Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen ønsker forslaget fra Arbeiderpartiet velkommen.

- Mange tvister bør kunne løses utenfor domstolene. Derfor er det klokt å foreslå en faglig styrking av forliksrådene og konfliktrådene.

- Mekling kan brukes mer enn i dag, fordi det koster tid og penger å ta saken til domstolen, sier Merete Smith til Dagbladet.

Nabotvist og barnefordeling

Advokatforeningens generalsekretær mener at det er særlig viktig å forsøke mekling i saker der partene skal ha noe med hverandre å gjøre seinere.

- Det kan være nabotvister, konflikter mellom forretningspartnere eller for eksempel barnefordeling etter skilsmisse. Konfliktnivået øker ofte når man tar saken til retten.

Velferdsgode

Merete Smith mener det er en god idé å se på rettshjelpsordningen.

- God rettshjelp kan løse problemet effektiv og raskt i mange saker. Jeg har tro på mer dommerstyrte prosesser. Flere av Ap-forslagene er konstruktive og verdt å se nøyere på. Vi har en god rettsstat i Norge, men det er viktig å gjøre den tilgjengelig for folk flest.

- Rimelig rettshjelp kan bidra til å fjerne forskjeller mellom folk. Rettshjelp er et velferdsgode, sier Merete Smith.

Sjef i egen rettssal

BILLIGERE: Huseier Marianne Bækkevold (t.h.) støtter initiativet til Lene Vågslid, leder i justiskomiteen, om å gjøre det billigere å avgjøre sivile konflikter i og utenfor rettssalen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
BILLIGERE: Huseier Marianne Bækkevold (t.h.) støtter initiativet til Lene Vågslid, leder i justiskomiteen, om å gjøre det billigere å avgjøre sivile konflikter i og utenfor rettssalen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Lene Vågslid i Arbeiderpartiet påpekte i Dagbladet torsdag er at de fleste tror at rettssystemet er tilgjengelig for alle, inntil de selv står i en konflikt og opplever at de kanskje ikke har råd til å ta saken til domstolen.

- Realiteten er at man må ha mulighet til å tape noen hundretusen om man tar en sak til domstolen. Det er en stor utfordring for vanlige folks rettssikkerhet. Loven skal være lik for alle.

- Derfor må vi styrke forliksråd og konfliktråd. Vi ønsker oss mer dommerstyrte prosesser for å få ned saksomkostningene. Dommeren må bli mer sjef i egen sal, som kan si nei når partene kommer med flere sakkyndige enn nødvendig, sier Lene Vågslid.

Advokat-timebruk

Hun mener det er vanvittig å ende opp med saksomkostninger på det dobbelte hvis man havner i krangel med en utbygger om et bad til 200.000 kr.

- Derfor vil vi stille krav til domstolene om å gå mer aktivt inn å vurdere advokatenes timebruk.

- Det kan ha en oppdragende effekt som tvinger advokatene til å tenke seg om, slik at saksomkostningene ikke blir uhåndterlige i private søksmål, sier justiskomiteens leder.

Faller utenfor

Arbeiderpartiet mener at beløpet for småkravsprosess bør heves.

- Småkrav er saker hvor verdien på det man strides om er lavere enn 125 000 kroner. Denne prosessformen er en enkel, rask og billig måte å behandle tvister på. Dagens grense er så lav at saker som det ellers ville være formålstjenlig å behandle med småkravsprosess faller utenfor.

- For eksempel kan man se for seg at en konflikt om oppussing av et bad vil falle utenfor fordi det ofte vil ha en tvistesum over 125 000 kroner. Grensen bør økes og knyttes opp mot G, slik at grensa er dynamisk, sier Lene Vågslid.