- Flere pro-russiske separatister drept i Slavjansk i dag

Samtidig er det sammenstøt i millionbyen Odessa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Flere pro-russiske rebeller har blitt drept, skadet og arrestert under de ukrainske myndighetenes offensiv mot byen Slavjansk øst i Ukraina i dag, forteller midlertidig president i Ukraina Oleksander Tursjynov, ifølge BBC.

I morgentimene i dag startet slaget om Slavjansk. Det var ukrainske myndigheter som kunngjorde i dag tidlig at de satt i gang en «anti-terror»-aksjon.

Imidlertid sa også presidenten i en uttalelse at operasjonen i byen ikke gikk så fort fram som ønskelig.

Helikopterpilot skutt ned De russiskvennlige separatistene oppga fredag ettermiddag at tre av deres egne og to sivile ble drept i kampene da ukrainske styrker rykket inn mot Slavjansk fredag. Det var en talskvinne for opprørerne som informerte om tallene.

Ukrainas forsvarsdepartement opplyste tidligere at to av flygere ble drept da opprørerne skjøt ned to helikoptre. Det totale antallet drepte er dermed minst sju, skriver NTB

Det ble tidligere i dag meldt om skyting både inne i byen, og i utkanten, der pro-russiske separatister har satt opp veisperringer, ifølge blant annet Radio Free Europe. Operasjonen omfatter også byen Kramatorsk, like ved Slavjansk. Slavjansk er den byen der de mest militante av de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina har bitt seg fast.

- Et virkellig slag med profesjonelle soldater, foregår nå, sier Ukrainas innenriksminister Arsene Avakov til Sky News.

Russland krever nå et møte i FNs sikkerhetsråd om ukrainske styrkers angrep på Slavjansk, oppgir kilder i Russlands FN-delegasjon.

Sammenstøt i Odessa 16. april erklærte pro-russiske separatister byen og regionen Odessa øst i Ukraina for en uavhengig folkerepublikk.


Ifølge en rekke bilder og ubekrefte meldinger på Twitter, og rapporter fra Kiev Post, er det nå tusenvis av mennesker i gatene i millionbyen Odessa.

Kiev Post melder at en person ble drept i sammenstøt mellom deltakerne i en pro-Ukrainsk demonstrasjon, og en gruppe pro-Russiske demonstranter som angrep dem.

- Én mann ble skutt og drept i sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og tilhengere for et enhetlig Ukraina, opplyste lokal politi i en uttalelse i dag, ifølge NTB.

Ifølge en reporter fra AFP angrep de prorussiske demonstrantene med batonger og hadde på seg hjelmer, ifølge en reporter fra AFP.

Ifølge Kiev Post ligger liket igjen i gata, dekket av et ukrainsk flagg.

Molotov-cocktails Journalist Howard Amos, som har skrevet for The Guardian under Ukraina-krisa, befinner seg nå i Odessa. På Twitter melder han om fullstendig kaos i byens gater.

- Kaos i Odessa. Tusener i gatene - de fleste ser på. Molotov cocktailer (brannbomber journ.anm) og steiner går fram og tilbake, skriver han ved et bilde av folkemassene i gatene.

Han forteller også om skiftende tilstedeværelse av opprørspoliti, og at demonstrantene av og til roer seg ned.


Av bildene han har lagt ut ser man demonstranter som graver opp brostein langs gatene for å kaste mot motstanderne.

Politiet melder også at det er kastet brannbomer og brusteiner.

NTB melder at politiet forsøkte å bryte opp demonstrantene. Ifølge Amos, som befinner seg i Odessa, at opprørspolitiet ikke vet hva de skal gjøre, og at de trakk seg fra å forsøke å bryte opp.

SLO TIL: Ukrainske soldater slo i dag til mot byen Slavjansk øst i Ukraina, som har vært okkupert av pro-russiske separatister. Flere av separatistene skal ha blitt drept og skadd i kampene. Foto: EPA/ROMAN PILIPEY
SLO TIL: Ukrainske soldater slo i dag til mot byen Slavjansk øst i Ukraina, som har vært okkupert av pro-russiske separatister. Flere av separatistene skal ha blitt drept og skadd i kampene. Foto: EPA/ROMAN PILIPEY Vis mer