Flere rammes av kikhoste

Kikhosten herjer, og den kan være dødelig for barn under to år. Marie Ting (2) fikk diagnosen. Nå vurderer ekspertene en fjerde vaksineringsdose ved seks-sjuårsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først trodde de datteren var forkjølet. Deretter ble hun lagt inn på Ullevål sykehus i Oslo med mistanke om leukemi. Først da Marie Ting (2) fikk den karakteristiske hosten, fikk hun rett diagnose: Kikhoste.

I dag leker hun blid og fornøyd hjemme i Ullevålsveien, men foreldrene Ragnhild Falch og Thorleif Orre har ikke glemt den farlige luftveisinfeksjonen adoptivdatteren ble rammet av for halvannet år siden.

Blodprøve

- En uke etter at vi hadde hentet henne hjem fra Kina, ble hun forkjølet. Etter hvert begynte hun også å hoste, men var feberfri. Ved en rutineundersøkelse på helsestasjonen ble det tatt en blodprøve. Den viste et altfor høyt antall hvite blodlegemer, og legen slo alarm, forteller Ragnhild Falch.

Den vesle jenta ble innlagt på Ullevål sykehus med mistanke om leukemi.

- Ingen tenkte på kikhoste. I og med at det er en sykdom som nesten har vært utryddet, er det naturlig at få leger har erfaring med den. Vi ble svært overrasket og lettet da legene på Ullevål etter en uke konstaterte kikhoste, sier Thorleif Orre.

Vil stige

Fokehelsa kaller de to siste årenes utbrudd av kikhoste for en epidemi. Foreløpige tall for 1998 viser 2131 kikhostetilfeller mot 1835 i 1997.

- Vi forventer at antallet vil stige til 2500 tilfeller, før tallene for 1998 er endelig innrapportert. Det gjør fjorårets kikhosteutbrudd til det største her i landet siden 1970, sier lege Hans Blystad ved seksjon for forebyggende infeksjonsmedisin i Folkehelsa.

I mange år har Norge hatt under hundre registrerte tilfeller av kikhoste hvert år.

Blårød

- Da kikhosten var på sitt verste, måtte vi ta datteren vår opp en til to ganger i timen hver eneste natt, ofte ble hun blårød i ansiktet. Anfallene endte som oftest med at hun kastet opp. I perioder spiste hun nesten ikke, til vår store bekymring, forteller foreldrene.

- Hun var ikke vaksinert mot kikhoste da hun fikk sykdommen. Samtidig var jeg plaget med kraftige hosteanfall. En prøve avslørte at jeg også var rammet, og at jeg trolig hadde smittet Marie, sier pappa Thorleif Orre.

Lege Hans Blystad i Folkehelsa sier at utbruddet av kikhoste kan skyldes en ny bakteriestamme som vaksinen ikke biter så godt på.

Ny karakter

- Dagens vaksine bygger på den første vaksinen som ble utviklet på 1950-tallet. Nederlandske forskere mener å ha funnet ut at bakterien har skiftet karakter, sier kikhosteksperten.

- Våre tall viser imidlertid at vaksinerte barn er godt beskyttet. Det tar imidlertid et halvt år før vaksinen gir fullgod beskyttelse. Mange er heller ikke klar over at effekten av vaksinen gradvis avtar og blir borte ved seks- sjuårsalderen.

De fleste som får kikhoste er i alderen 10- 22 år.

- Dersom økningen fortsetter, vil vi vurdere om det kan bli aktuelt å gi en fjerde vaksinedose i seks- sjuårsalderen, slik som i USA. I dag vaksineres barna når de er tre, fem og 12 måneder gamle, sier Blystad.

Thorleif Orre sier:

- Det tok tre måneder før kikingen til datteren vår ga seg.