Flere rammet av giftsky etter eksplosjonen

Flere døde, hundrevis av skadde. Mange ligger i respirator med kjemisk forgiftning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunstgjødselfabrikken i den lille byen West i Texas sprengte klokken 19:50 lokal tid (01:50 norsk tid).

- Det var som om en atombombe eksploderte. Det var en enorm soppsky. Mange mennesker ble skadd. Det er mange som ikke vil være her i morgen, sier ordfører Tommy Muska til CNN.

Hele den lille byen byen på 2600 mennesker er rammet. Folk som bor to-tre kilometer unna fabrikken har fortalt at alle vinduene i husene deres ble blåst ut av eksplosjonen.

Brannmannskapene i byen frykter svært høye dødstall.

- Brannvesenet frykter 60-70 døde. Det er et veldig grovt tall, jeg har fått fra brannmennene. Vi vet ikke ennå, sier Dr. George Smith som leder byens nødetater til CNN.

- Det er to helsearbeidere som er bekreftet døde, og det kan være tre brannmenn som også er døde, sier Smith.

Giftsky i drift I tillegg til skadene etter eksplosjonen, er mange innlagt med kjemisk forgiftning etter å ha innhalert gass fra den brennende fabrikken.

APOKALYPTISK: Restene av gjødselfabrikken i West vitner om den enorme eksplosjonen.Foto: REUTERS/Mike Stone
APOKALYPTISK: Restene av gjødselfabrikken i West vitner om den enorme eksplosjonen.Foto: REUTERS/Mike Stone Vis mer

En stor giftsky beveger seg nå med vinden, som redningsmannskapene frykter at mennesker utenfor byen også kan ta skade av, skriver Los Angeles Times.

Ammoniakkskyen er svært giftig og kan føre til en rekke problemer hvis man blir eksponert for den.

• Rask dehydrering og brannsår når det reagerer med væske i kroppen.

• Symptomene kan være pustevansker, irritasjon i øyne, nese og hals, brannsår eller blemmer.

• Blir man eksponert for store mengder, kan det føre til døden.

Fabrikken produserte kunstgjødsel, der ammoniumnitrat er en hovedingrediens. Det samme stoffet er også en vanlig bestanddel i sprengstoff. Det har vært flere eksplopsjonsulykker ved gjødselfabrikker tidligere.

BRENNER: En person ser på mens brannmannskaper kjemper for å slukke en brann i et hus i nærheten av gjødselfabrikken. Foto: AP Photo/Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte
BRENNER: En person ser på mens brannmannskaper kjemper for å slukke en brann i et hus i nærheten av gjødselfabrikken. Foto: AP Photo/Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte Vis mer

Anders Behring Breivik brukte også kunstgjødsel for å produsere bomba som gikk av i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

- Jevnet med jorda Dr. George Smith sier at flere hus i de nærmeste kvartalene rundt gjødselfabrikken er« jevnet med jorda».

Det er ingen offisielle dødstall så langt, men trolig er over 150 skadd.

Ifølge MyFoxDFW.com er mer enn 300 hjulpet vekk med skader.

Direktør Glenn A Robinson ved Hillcrest Baptist Medical Center i Waco, sier til CNN at sykehuset har mottatt 66 skadde. 38 av dem er alvorlig skadd.

 

>b>EVAKUERT: Mange av de skadde er fraktet til provisoriske hjelpestasjoner, som her på en fotballbane i nærheten. Det lå et gamlehjem like ved gjødselfabrikken, og beboerne er evakuert. Foto. AP Photo/Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte
>b>EVAKUERT: Mange av de skadde er fraktet til provisoriske hjelpestasjoner, som her på en fotballbane i nærheten. Det lå et gamlehjem like ved gjødselfabrikken, og beboerne er evakuert. Foto. AP Photo/Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte Vis mer