FARENIVÅET ØKES: Beboerne under fjellpartiet Veslemannen i Rauma i Møre og Romsdal har vært evakuert en rekke ganger de siste årene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FARENIVÅET ØKES: Beboerne under fjellpartiet Veslemannen i Rauma i Møre og Romsdal har vært evakuert en rekke ganger de siste årene. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Vesle­mannen:

Flere ras fra Veslemannen i kveld. Farenivået øket til rødt

Farenivået økte fra gult til rødt i løpet av få timer tirsdag. Tirsdag kveld har det gått flere ras.

Nedbør, mildvær og økte bevegelser på Veslemannen fører til at NVE hever farenivået for fjellpartiet i Rauma kommune i Møre og Romsdal fra gult til rødt.

Tirsdag ettermiddag og kveld er det meldt en god del regn og sludd i området.

«Det er stort sett meldt plussgrader i dagene fremover, og til sammen vil dette kunne føre til et stort innsig av vann i fjellet, som igjen kan føre til økte bevegelser. På denne bakgrunnen hever NVE farenivået for Veslemannen fra gult til oransje», het det i en pressemelding fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Omtrent én time seinere kom beskjeden om at farenivået er økt til rødt.

Sju skredhendelser

Tirsdag kveld kunne VG melde at det gikk flere ras fra Veslemannen. Avisas fotograf på stedet opplyser at ett av rasene varte i 20 sekunder.

- Lyttepostene har meldt om at det har ramla ned noen småstein, sier operasjonsleder Tor Andre Gram Franck ved Møre og Romsdal politidsitrikt til Dagbladet.

Han henviser til NVE for ytterligere kommentar.

- Det er rapportert om sju skredhendelser fra 19.40 til 21.50. Det er Sivilforsvaret som har vakt, det vil si lyttevakt, for det er jo helt mørkt der oppe, og det har vært et par hendelser som er regnet som vesentlig større, sier geolog i NVE, Einar Anda til Dagbladet.

Et av skredene hadde en varighet på to til tre minutter, mens et annet varte i «flere minutter».

- Det er jo ikke det store skredet vi venter på, men det er mindre skred som følge av destabiliseringen av fjellet. Det er bevegelser nær 40 cm i døgnet, eller nærmere to cm i timen i det mest aktive området, sier Anda.

Han sammenlikner kveldens hendelser med det som skjedde i midten av september, da det var mange skredhendelser. Da ble også et større skred filmet.

- Vi anslo det største skredet til å være et par tusen kubikkmeter, rundt 4000 til 5000 tonn, sier Anda.

Stabilt i det siste

Bevegelsene i fjellpartiet har vært stabile de siste dagene, rundt 10 centimeter per døgn i det øvre området og 1-1,5 centimeter per døgn i det nedre frontpartiet. Det har vært relativt kaldt, og det ligger mye snø i fjellet.

– Det har nå blitt mildere, og det har begynt å regne. Samtidig har hastigheten i den øvre delen av fjellpartiet økt til om lag 20 centimeter per døgn og til 1–3 centimeter per døgn i nedre frontparti. Enkelte mindre partier i den midtre delen viser også økte bevegelser, sa vakthavende geolog Ingrid Skrede i NVE tirsdag ettermiddag.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Veslemannen har et volum på 120 000-180 000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer