Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere rettigheter til samboere

Heterofile par som har vært samboere i mer enn to år bør få flere rettigheter på lik linje med ektepar, mener samboerutvalget som tirsdag overleverte sin innstilling til barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felles foreldreansvar, adopsjonsrett og pensjon, er blant tingene utvalget mener dagens omlag 500.000 samboere bør få rett til. Vil de oppnå felleseie, underholdningsplikt og arverett blir de imidlertid pent nødt til å gifte seg.

Skeptisk

Det mest kontroversielle forslaget er trolig at samboerpar som har holdt sammen i minst tre år vil få rett til å adoptere barn. Dette var punktet som umiddelbart falt Svarstad Haugland tyngst for brystet.

- Tallene viser at samboerskap går fire ganger så ofte i oppløsning som ekteskap. Skal loven om adopsjon være så god som mulig, mener jeg vi har plikt til å se på hva som gir barna størst sjanse til å ha begge foreldrene rundt seg. Og har du så lyst på barn, er ekteskap et lite aber i forhold, sier Svarstad Haugland.

Utvalget har selv foretatt undersøkelsen som viser at samboerskapet er en langt skjørere samlivsform enn ekteskapet. Dette er tydeligst tidlig i forholdet, men selv etter sju til ti år er tallene på brutte samboerskap tre ganger så høye som for ekteskap.

Barna først

Barnas rettigheter når mor og far er samboere har vært øverst på prioriteringslista i utvalgets arbeid. Blant annet foreslår de at samboerforeldre som skriftlig bekrefter at det er deres felles barn, og at de lever sammen, skal få felles foreldreansvar for barnet.

- Jeg fikk meg en tankevekker under dette arbeidet. 50 prosent av barna fødes nå utenfor ekteskapet. Vi har latt dette fenomenet vokse fram, uten at vi har satt det på dagsorden før nå, sier utvalgets leder, advokat Else Bugge Fougner.

Dette forslaget vil trolig også Valgerd Svarstad Haugland gå med på, ifølge signalene hun ga under tirsdagens pressekonferanse.

- En del av forslagene kan jeg nok gå inn for, selv om jeg ikke er helt enig. Men når det finnes barn i forholdet, må det tas hensyn til dem. Vi må bruke politisk gangsyn, sier Svarstad Haugland.

(NTB)