Flere russiske bombefly strøk forbi Norge og langt inn i Europa

Bare noen dager siden sist.

PÅ TUR - IGJEN: I morges strøk nok en stor russisk bombeflyformasjon forbi Norge. Det er andre gang på få dager russiske fly tar seg langt sørover i Vest-Europa. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter.
PÅ TUR - IGJEN: I morges strøk nok en stor russisk bombeflyformasjon forbi Norge. Det er andre gang på få dager russiske fly tar seg langt sørover i Vest-Europa. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Grytidlig i dag morges fikk Vest-Europa nok et besøk av en stor russisk bombeflyformasjon, melder TV 2.

Igjen ble to norske F16-fly på Nato-beredskap utkommandert fra Bodø for å identifisere flyene. Forsvaret kan i kveld bekrefte at formasjonen og oppdraget framstår som veldig lik det russiske bombeflytoktet som ble fulgt av norske, britiske og portugisiske jagerfly på onsdag.

- Det var omtrent identisk med det som skjedde for to dager siden. Fire bombefly, og fire tankfly. De fløy omtrent den samme ruten også, opplyser pressevakt Jørgen Petersen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Formasjonen besto som på onsdag av fire russiske bombefly av typen Tupolev Tu 95-MS «BEAR», støttet av fire tankfly av typen Iljusjin Il-78.  Det betegnes som en unormal stor formasjon, og de fløy i dag - som på onsdag, unormalt langt.

De kom nordfra og passerte i internasjonalt luftrom vest av Norge. To av bombeflyene dro videre langt sørover, vest for Vest-Europa. Onsdag var de på høyde med Spania og Portugal før de snudde. Nøyaktig hvor langt de fløy i dag, var uklart for Petersen.

- Men oppdraget virket veldig likt det som ble utført på onsdag, sier han.

Unormalt høy aktivitet Den russiske flyaktiviteten i nordområdene har økt kraftig den siste tiden. Derfor er denne type aktivitet i utgangspunktet ikke unormal. Likevel betegnes ukas to hendelser som spesielle.

- Ser man hele året under ett, er vi fortsatt innenfor normalen. Men tar man denne uka alene, er det snak om en veldig høy aktivitet, men mange fly, sier Petersen.

Det har også vært omfattende russisk aktivitet over Østersjøen de siste dagene. Det latviske forsvaret meldte onsdag om til sammen tolv russiske fly, blant dem det avanserte jagerflyet MiG-31.

Over Svartehavet møtte tyrkiske fly ytterligere fire russiske fly, som ble fulgt av NATOs radarer.

Analyserer bildene Forsvaret vil foreløpig ikke frigi bilder som ble tatt av de russiske flyformasjonene denne uka. Disse er overlevert Etterretningstjenesten, som først vil gå gjennom bildene detalj for detalj, før det blir vurdert om de også skal publiseres offentlig.

Sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, advarte mot et nytt og langt mer aggressivt Russland i et intervju med Dagbladet i september.

- Det er min plikt å peke på at vi står overfor et annerledes Russland enn vi gjorde for noen år tilbake, sa Grandhagen.

HØY BEREDSKAP: To norske F16-fly fra Bodø rykket ut for å identifisere flyene. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter.
HØY BEREDSKAP: To norske F16-fly fra Bodø rykket ut for å identifisere flyene. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter. Vis mer