Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere selvmordsangrep i Indonesia - kom fra samme familie

Selvmordsbomberne som angrep tre kirker i Indonesia søndag morgen, kom alle fra samme familie, ifølge politiet. IS hevder å stå bak angrepet.

ANGREP: Knust glass ligger strødd på gaten utenfor Santa Marta-kirken i Surabaya, en av flere kirker som søndag morgen ble angrepet av selvmordsbombere. Foto: Trisnadi / AP / NTB scanpix
ANGREP: Knust glass ligger strødd på gaten utenfor Santa Marta-kirken i Surabaya, en av flere kirker som søndag morgen ble angrepet av selvmordsbombere. Foto: Trisnadi / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var både tenåringer og barn blant personene som oppsøkte kirkene med eksplosiver på kroppen. Ifølge Indonesias politisjef, Tito Karnavian, hadde familien vært i Syria. Han oppgir at faren sprengte en bilbombe, to sønner på 16 og 18 år brukte motorsykler, mens moren sprengte seg selv etter å ha kommet til kirken med to barn på 12 og 9 år.

Minst elleve personer ble drept og over 40 såret under angrepet, som rammet søndagsmessen i tre kirker i Indonesias nest største by Surabaya.

Det første angrepet rammet den katolske kirken Santa Maria, og få minutter senere hadde selvmordsbombere slått til ved Diponegoro-kirken og Pantekosta-kirken.

– Klemte en sivil

Et øyenvitne har oppgitt at kvinnen hadde med seg to vesker til Diponegoro-kirken, og at hun presset seg inn på kirkens område etter at en vakt forsøkte å stanse henne.

– Plutselig klemte hun en sivil person, og så eksploderte det, sier en vakt med navn Antonio til nyhetsbyrået AP.

Flere av de andre selvmordsbomberne ankom på motorsykler.

Angrepet er det verste mot kristne i Indonesia siden 15 personer ble drept og nesten 100 såret i et angrep mot flere kirker julaften i 2000.

Anklager IS-tilhengere

De tre bombene gikk av innenfor et tidsrom på ti minutter, opplyser politiets talsperson Frans Barung Mangera. Den første eksplosjonen fant sted klokken 7.30 søndag morgen lokal tid.

Myndighetene i landet hevder det er Jamaah Ansharut Daulah (JAD), et lokalt nettverk av militante islamister som har sverget troskap til IS, som står bak angrepet.

– De planla et angrep mot politimål 11. mai, men fordi politiet var forberedt, fant de alternative mål, sier talsperson Wawan Purwanto i landets statlige etterretningsorgan.

TV-bilder viser murblokker spredt omkring inngangspartiet ved en av kirkene, mens politiet holder vakt ved det avsperrede området.

Surabaya er provinshovedstad i Jawa Timur, som ligger øst på øya Java, like vest for Bali.

Landet har de siste årene blitt rammet av flere angrep utført av ulike militante bevegelser.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media