Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere sexforbrytelser

Mens det blir mindre kriminalitet i Oslo, blir det anmeldt 39 prosent flere voldtekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oslo har blitt en tryggere by siste halvår, sa politimester Anstein Gjengedal da han presenterte kriminalitetsstatistikken for første halvår i Oslo politidistrikt.

- Vi synes vi har fått gjort mye bra politiarbeid. Det er ikke alt vi er like fornøyd med, men bunnlinja er veldig bra.

Den viste at antall anmeldte saker i første halvår av 2003 har sunket med 7,2 prosent i forhold til samme periode i 2002.

Ran og voldskriminalitet har vært satsingsområder for Oslo politidistrikt det siste året. Det har gitt positivt utslag i kriminalitetsstatistikken.

- Vi har hatt stort fokus på voldssaker, og har fått en nedgang i anmeldelser av denne typen med 11,2 prosent i forhold til første halvår i 2002. Ser vi på anmeldelser av legemsbeskadigelse med kniv så har denne gått ned med 21,4 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er bra, og det er et resultat av at vi kjørte knivaksjoner i hele fjor. De aksjonene kommer vi til å fortsette med, sier Gjengedal.

Også antall ran har gått ned, med 5,1 prosent når man sammenligner halvårstallene i 2002 og 2003, blant annet som et resultat av målrettet arbeide mot barneran.

Det politiet i Oslo ikke er like fornøyd med, er en økning på 13 prosent i antall anmeldte seksuallovbrudd første halvår i 2003 i forhold til samme periode i 2002. Av disse utgjør anmeldelser for voldtekt og anmeldelser for seksuelt krenkende atferd de største gruppene. Disse har hatt en økning på henholdsvis 39 prosent for voldtekter og 15,2 prosent for seksuelt krenkende atferd. Hva denne økningen skyldes kunne ikke politimester Gjengedal gi noe svar på.

- Men du skal være sikker på at vi ikke har noe lovfritt område i Oslo, sa Gjengedal på NTBs spørsmål om årsaken til oppgangen.

Politimesteren var heller ikke fornøyd med at oppklaringsprosenten i Oslo politidistrikt gikk fra 35,5 prosent i første halvår i 2002 til 24,8 prosent i første halvår i 2003.

Justisminister Odd Einar Dørum (V) var også til stede da Oslo politidistrikt la frem kriminalitetsstatistikken for første halvår i 2003. Han var imponert over hva politidistriktet har klart i løpet av årets seks første måneder.

- Til tross for at vi har hatt en internasjonal situasjon som har krevd mye av politidistriktet, viser disse tallene at det er mulig å satse systematisk og med trøkk og få gode resultater, sa Dørum.

(NTB)

<B>FORSTÅR IKKE HVORFOR: Verken politimester Anstein Gjengedal eller justisminister Odd Einar Dørum kunne svare på hvorfor antallet anmeldte seksualforbrytelser går oppover mens annen kriminalitet i andre satsingsområder går ned i hovedstaden.