Flere sier nei til EU

EU-motstanderne er igjen på offensiven, og har nå et overtak på tilhengerne av norsk EU-medlemskap. Mens det var praktisk talt dødt løp for en måned siden, har nå nei-folket et forsprang på sju prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene er 43 mot 36 prosent i motstandernes favør, mens 21 prosent ikke har tatt standpunkt.

Det viser EU-målingen MMI har gjort for Dagbladet denne uka. Debatten om vår manglende innflytelse på avgjørelsene i EU har åpenbart ikke gjort inntrykk på folk flest. Nei-sidens framgang kan derfor komme overraskende på mange observatører.

Ser vi på bakgrunnstallene fra undersøkelsen, viser det seg at det nå er klart ja-flertall blant Arbeiderpartiets velgere. Som vanlig er det også situasjonen i Høyre. Men Fremskrittspartiet er nå delt akkurat på midten, og det er klart nei-flertall i SV og regjeringspartiene, særlig i Senterpartiet og KrF.

Ja i Oslo

Det er også interessant å merke seg at de geografiske forskjellene i EU-spørsmålet bare ser ut til å øke.

Oslo er den eneste regionen med ja-flertall. På Vestlandet er det bortimot balanse mellom partene, mens det i resten av landet er meget klare nei-flertall. Særlig gjelder det i Midt- og Nord-Norge. Men også på Østlandet utenom Oslo er det nei-flertall.

Nei-kvinner

Like slående er forskjellen mellom kjønnene i synet på EU. Bare 29 prosent kvinner sier ja til medlemskap, mens 43 prosent av mennene vil inn i EU. Nå skal det legges til at langt flere kvinner enn menn ikke har tatt standpunkt. Så her er det stemmer å hente for begge parter.

Som vanlig øker ja-sidens oppslutning med velgernes inntekt. Men vi må helt opp i inntektsklassen over 500000 for å finne flertall av EU-tilhengere.

Alderen spiller ingen avgjørende rolle for holdningen til EU. Nei-folket står sterkest blant de yngste og eldste velgerne, mens tilhengerne står sterkest i aldersgruppen 40- 59 år.

Målingen er gjennomført blant 914 velgere i tidsrommet 6.- 12. desember.