FORSØKT MYRDET: William Nygaard ble forsøkt drept etter å ha publisert Salman Rushdies kontroversielle bok i 1993. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FORSØKT MYRDET: William Nygaard ble forsøkt drept etter å ha publisert Salman Rushdies kontroversielle bok i 1993. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Flere siktet for drapsforsøk på forlagsredaktør

Flere siktet for drapsforsøket på William Nygaard i 1993

- Lettet og fornøyd, sier Nygaard sjøl.

Attentatforsøket mot forlagsredaktøren William Nygaard rystet hele Norge i 1993. Forsøket ble satt i sammenheng med at Nygaard valgte å publisere Salman Rushdies bok, «Sataniske vers». Nå er flere personer siktet i saken, melder NRK.

- Er lettet og fornøyd med utviklingen i saken, ikke minst at påtalemyndigheten og poliiet ser at «handlingen fremstår som et angrep rettet mot det trykte ords frihet», skriver Nygaard i en sms til Dagbladet.

Nygaard er bortreist på jobb, men tilføyer:

- At den samfunnspolitisk prinsipielle saken blir løst er svært viktig og tilfredsstillende!

Fundamentalistisk miljø

De siktede befinner seg i utlandet, og skal tilhøre et fundamentalistisk miljø, ifølge NRK.

- Vi har skjellig grunn til mistanke, og mener det er veldig viktig å oppklare denne saken på grunn av dens store samfunnsmessige betydning, sier politiinspektør Anne Cecilie Dessarud i Kripos til NRK.

Politiet i Oslo henla saken i 2007 uten at saken hadde blitt oppklart. Nå mener Kripos de har funnet bevisene som kan løse saken.

Sak nær henlagt

ÅSTEDET: Forlagssjef William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i Dagaliveien I Oslo i 1993. Foto: Jon Eeg / SCANPIX
ÅSTEDET: Forlagssjef William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i Dagaliveien I Oslo i 1993. Foto: Jon Eeg / SCANPIX Vis mer

Siktelsen kommer bare få dager før saken hadde blitt 25 år gammel - og foreldet. Siden Kripos nå har valgt å sikte flere personer, oppheves foreldelsesfristen og etterforskningen kan fortsette.

- Jeg er ikke så opptatt av at gjerningsmennene skal straffes, men jeg vil vite hvem de var og hvilket miljø det var som sto bak. Jeg vil vite hvilke forbindelser de eventuelt har til det iranske regimet, sier Nygaard til NRK.

Dødelig utfall

I 1993 ga Aschehoug og forlagssjef William Nygaard ut Salman Rushdies roman, Sataniske vers, på norsk. Noe som var langt fra ukontroversielt:

ETTERFORSKER: Politietterforskere på åstedet i Dagaliveien etter drapsforsøket. Arkivfoto: Jon Eeg / SCANPIX
ETTERFORSKER: Politietterforskere på åstedet i Dagaliveien etter drapsforsøket. Arkivfoto: Jon Eeg / SCANPIX Vis mer

I 1989 utløste Khomeini en fatwa mot forfatter Salman Rushdie og alle som var involvert i utgivelsen på grunn av boka Sataniske vers. I 1991 ble Rushdies oversettere i Japan og Italia knivstukket, den første med dødelig utfall. Rushdie sjøl ble unngått av europeiske politikere og flyselskap ville ikke ha ham med som passasjer. I 1992 ble den indiskfødte, britiske forfatteren smuglet inn på Aschehougs hagefest.

I 1993 ga Aschehoug og Nygaard ut boka på norsk. Den 11. oktober samme år var Nygaards bildekk punktert. Mens Nygaard stod i hagen i Dagaliveien, i ferd med å finne fram mobilen for å ringe etter bilhjelp, ble han truffet av tre skudd med en 44-kalibret Dan Wesson-revolver.

Nygaard overlevde på mirakuløst vis, men ingen er tatt for drapsforsøket. I 2015 utlovet Fritt Ord, Forlaget Aschehoug og Forleggerforeningen en dusør på to millioner kroner til den som kan bidra med informasjon.

- Ytringsfrihetens kår i verden er mer utsatt en på lang tid. Rushdie-saken var et startskudd for noe helt nytt. Terror ved selvmordbombing i Allahs navn for å oppnå politiske mål er en strategi for destabilisering av demokratier, sa William Nygaard til Dagbladet på 20-årsdagen for skuddene.

Dagbladet oppdaterer saken.