Flere skadd i Wien: - Terrorangrep

Gjerningspersonene som angrep flere steder i Wien mandag kveld, omtales som «tungt bevæpnede og profesjonelle». Fem personer, hvorav én mistenkt gjerningsperson, er bekreftet drept.

Publisert
Sist oppdatert

- De var forberedt, konstaterer statsminister Sebastian Kurz overfor kanalen ZiB Spezial.

Han forteller at gjerningspersonene som i 22.00- tida mandag kveld angrep flere steder i sentrum av Wien, var tungt bevæpnet og virket profesjonelle. Totalt fem personer er tirsdag morgen bekreftet døde etter skytingen. En av dem skal være en av de mistenkte gjerningspersonene, ifølge Kronen Zeitung.

Innenriksminister Karl Nehammer fortalte til rikskringkasteren ÖRF i 22.00-tida at en stor politioperasjon fremdeles var pågående. Han beskrev angrepet som et terrorangrep, og bekreftet at flere kan være drept.

Totalt 17 personer er bekreftet skadd, ifølge Kronen Zeitung. Minst sju av disse alvorlig, ifølge ÖRF.

MISTENKT: Dette bildet skal vise en av de mistenkte gjerningspersonene.
MISTENKT: Dette bildet skal vise en av de mistenkte gjerningspersonene. Vis mer

- Skjøt vilt rundt seg

Østerriksk politi bekrefter at flere gjerningspersoner bevæpnet med gevær begynte å skyte i Seitenstettengasse, en liten gate i sentrum av Wien, i 19-tida mandag kveld. En av gjerningspersonene som ble skutt av politiet, bar bombevest, ifølge ORF. I ettertid har politiet uttalt at bombevesten var falsk, skriver The Guardian.

Tirsdag morgen hersket det også en viss usikkerhet rundt hvorvidt det er flere gjerningsmenn.

- Vi kan ikke utelukke at det kan være andre gjerningsmenn, sa Nehammer under en pressekonferanse i morgentimene.

Det ble skutt ved seks ulike steder i sentrum av hovedstaden, opplyser politiet. En 28-år gammel politibetjent er blant de sårede, og tilstanden hans skal være alvorlig, men stabil tirsdag morgen.

Øyenvitner forteller til lokale medier at minst én mann, bevæpnet med et automatvåpen, skal ha skutt vilt rundt seg.

- Man kunne se en person som løp ned Seitenstetten, som skjøt vilt rundt seg med automatvåpen, sier et øyenvitne til den østerrikske avisa Kronen Zeitung.

Vitnet forteller at gjerningsmannen løp videre til et annet sted.

- Han fortsatte å skyte vilt rundt seg også der. Så kom politiet og avfyrte skudd mot ham, sier vitnet.

Andre vitner forteller til avisa at de hørte «minst 50 skudd».

FLYKTET: Personer som var i området, løp vekk da skuddene begynte å falle. Foto: AFP / NTB
FLYKTET: Personer som var i området, løp vekk da skuddene begynte å falle. Foto: AFP / NTB Vis mer

Uklar situasjon – setter inn hæren

Statsminister Kurz sier at angrepet helt klart var å regne som terrorisme. Myndighetene bekrefter at minst én mulig gjerningsperson er på frifot og jaktes på.

Det er fortsatt en stor pågående politioperasjon i store deler av byen tirsdag morgen. Det er også gjort flere arrestasjoner, skriver Kronen Zeitung.

Kurz forsikrer samtidig at hæren er satt inn for å opprettholde vakthold ved åstedene, slik at politiet kan fokusere sine ressurser på anti-terror-aksjoner. Politiet har bedt alle om å holde seg unna sentrumsområdet og unngå all offentlig transport. NTB melder at væpnede politifolk også har bedt fotgjengere og syklister om å forlate sentrum, samt bedt biler på vei inn mot sentrum om å snu.

- Vi opplever vanskelige timer for vårt land. Jeg vil takke alle nødetater som risikerer sine egne liv for vår trygghet, særlig i dag. Politiet vil ta besluttsomme grep mot gjerningsmennene bak dette frastøtende angrepet, sier han.

Han sier det foreløpig ikke er informasjon om motivet for angrepene.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Politiet i Oslo følger med

Fredag skrev Politiets sikkerhetstjeneste at de vurderer at trusselen om terror fra ekstreme islamister i Norge er skjerpet fra siste vurdering i sommer. Trusselnivået er fortsatt moderat, men ifølge PST er det skal lite som skal til før vurderingen av den forventede trusselen vil bli endret til sannsynlig.

Politiet i Oslo henviste mandag kveld til trusselvurderingen og opplyser til NTB at de følger angrepet i Wien i fortløpende.

- Synagogen i Oslo er et objekt som politiet allerede har god dialog med i hverdagen. Vi vurderer situasjonen fortløpende og har økt årvåkenheten opp mot sårbare objekter, sier operasjonsleder Line Skott.

I København sperret dansk politi av flere gater rundt byens synagoger allerede mens angrepet i Wien pågikk. Skott vil ikke kommentere hvilke konkrete tiltak politiet har foretatt seg i forbindelse med angrepet i Østerrike.

Solberg: - Forferdelige angrep

Statsminister Erna Solberg (H) omtaler angrepene som «forferdelige».

- Mine tanker går til ofrene, deres familier og folket i Østerrike. Vi må stå sammen i kampen mot har og vold, skriver hun på Twitter.

Italias statsminister Giuseppe Conte uttaler at det ikke er «rom for hat», mens Frankrikes president Emmanuel Macron fordømmer angrepet.

- Vi deler østerrikernes sjokk og sorg etter angrepet i Wien. Dette er vårt Europa. Våre fiender må få vite hvem de har med å gjøre. Vi vil ikke tillate dette, skriver presidenten på Twitter.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer