Flere skadde etter isras på Svalbard

18 til sykehus, tre alvorlig skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skadetallene stiger etter at det onsdag kveld gikk et isras over cruisebåten «Alexey Maryshev». 18 personer ble skadd i ulykken, tre alvorlig.

Det var store mengder is som raste ned og traff den russiske cruisebåten «Alexey Maryshev» i Hornsundet på Svalbard onsdag kveld.

Fungerende sysselmann på Svalbard, Elisabeth Bjørge Løvold, opplyser til NTB torsdag formiddag at til sammen 18 personer ble skadd i ulykken.

- Torsdag er ytterligere ti personer sendt til Longyearbyen sykehus med skader. Én av disse har alvorlige skader, sier hun.

To av personene som ble alvorlig skadd ble natt til torsdag fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Der får NTB opplyst torsdag formiddag at tilstanden for de to, en mann og en kvinne, er alvorlig, men stabil. De to er ikke fra Norge. Den tredje personen som er alvorlig skadd skal etter det Bjørge Løvold vet, fortsatt ligge på sykehuset i Longyearbyen.
Etterforskning
Sysselmannen på Svalbard vil i løpet av torsdag formiddag få avklart med Sjøfartsdirektoratet hvem som skal etterforske hendelsen.

- Vi vil avklare ansvarsforholdet med Sjøfartsdirektoratet og om det skal igangsettes sjøforklaring, sier fungerende sysselmann Elisabeth Bjørge Løvold til NTB.


Alvorlig
Hun sier sysselmannen ser alvorlig på hendelsen.

- Slik saken står nå, og med de opplysningene vi har nå, hadde denne hendelsen et stort skadepotensial, sier Bjørge Løvold.

Hun understreket at det torsdag formiddag ikke var gjort noen avhør, men at skipet var kommet tilbake til Longyearbyen.

Passasjerene om bord var britiske, og at det er rundt 20 båter som driver lignende sightseeing som «Alexey Maryshev».

BRE KALVET: 18 personer er skadet etter at det gikk et isras fra en bre som traff cruisebåten Alexey Maryshev. Foto: Sysselmannen på Svalbard/Scanpix
BRE KALVET: 18 personer er skadet etter at det gikk et isras fra en bre som traff cruisebåten Alexey Maryshev. Foto: Sysselmannen på Svalbard/Scanpix Vis mer

- Sysselmannen har ingen spesifikke retningslinjer for denne virksomheten, men generelt gjelder at skipene har ansvar for sikkerheten, sier Bjørge Løvold.

(NTB)