Enormt jordskjelv rammet New Zealand

Flere skal være omkomne etter jordskjelvet. Myndighetene har nedjustert tsunamifaren

Målt til 7,8 på jordskjelvskalaen.

JORSKJELV: Overvåkningskamera fanget øyeblikket da en butikk ble rasert av jorskjelvet på New Zealand. Vinflaskene blir spredt utover gulvet. Video: CNN / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et jordskjelv målt til 7,8 på jordskjelvskalaen ble i formiddag, norsk tid, registrert ni mil utenfor Christchurch i New Zealand, melder U.S. Geological Service.

Ifølge New Zealand Herald er det kommet meldinger om flere omkomne og skadde. Det er uklart hvor mange personer det er snakk om.

Det er også kommet inn meldinger om savnede, skriver avisa National.

Myndighetene har også nedgradert farene for tsunamien.

Sivilforsvaret melder også at bølgene ikke kommer til å bli så høye som ventet. De varslet tidligere i dag om at bølger på opp til fem meter vil treffe land, men nå har de justert det ned til tre meter.

Wellington, som er hovedstaden i landet, er ikke en del av det oppdaterte fare-kartet til myndighetene. Byen Christchurch er imidlertid fortsatt en del av tsunamivarselet.

Bygninger har kollapset

Det er også registrert minst 45 etterskjelv. Det sterkeste av dem var på 6,2. Skjelvets episenter er på østsiden av øya og ble registrert klokka 00.02 lokal tid.

New Zealand Herald skriver skal flere bygninger ha kollapset i Kaikoura, 180 km nord for Christchurch.

Sivilforsvaret har sendt ut tsunamivarsel og den første bølgen har allerede truffet nordøstkysten.

- Trekk innover eller opp i høyden, oppfordrer Sivilforsvaret.

Selv om det er ventet at en tsunami vil treffe færre steder, ber myndighetene folk om å holde seg unna stredene og havneområdene. Tsunamialarmen uler mange steder langs østkysten.

- Per nå er det for tidlig å si hvor stor skadeomfanget vil bli, skriver sivilforsvaret i en pressemelding på Twitter.

TSUNAMI: Det er laget egne tsunami-evakueringssoner. Personer som bor områdene som er markert med rødt, bes ta seg til høyereliggende områder. Foto: Wellington Region Emergency Management
TSUNAMI: Det er laget egne tsunami-evakueringssoner. Personer som bor områdene som er markert med rødt, bes ta seg til høyereliggende områder. Foto: Wellington Region Emergency Management Vis mer

På Facebook-sida til sivilforsvaret påpeker flere at en tsunami-alarm ikke har gått av. Flere uttrykker bekymring for innbyggere som sover, og ikke har fått med seg varselet via mediene.

Sivilforsvaret har utstedt følgende råd:

DIREKTE: Lyall Bay, Wellington, New Zealand. Her kan bølgene bli opp mot tre meter. Vis mer
  • Mennesker ved den østlige delen av sørkysten skal umiddelbart bevege seg mot høyden eller så langt inn i landet som mulig.
  • Hvis du ikke kan unnslippe en tsunami, gå til en øvre etasje av en solid bygning eller ta deg opp på et tak eller opp i et tre. Du kan også ta en flytende gjenstand og henge på den til hjelpen kommer.
  • Aldri gå til stranden for å se etter en tsunami. Hold deg unna utsatte områder til det offisielt er erklært trygt.

Nødnummeret, 111, virker ikke i Christchurch, ifølge radiokanalen RZN National. Innbyggerne oppfordres til å ringe deres lokale politistasjon.

EPISENTER: Jordskjelvets episenter var nordøst på den sørlige øya på New Zealand.
EPISENTER: Jordskjelvets episenter var nordøst på den sørlige øya på New Zealand. Vis mer

- Bølger under huset

Norske Hanne Nerås Hanem (29) bor 50 minutter sør for Christchurch, i byen Rakaia, og hadde akkurat gått og lagt seg da jordskjelvet inntraff.

- «Herregud, hva er det som skjer», tenkte jeg. Det kjentes som det gikk bølger under huset. Det knirket og ristet i huset, sier Hanem til Dagbladet.

Hun tok tak i partneren sin, som er fra New Zealand, og han var helt enig i hennes vurdering om at dette måtte være et jordskjelv.

PÅ NEW ZEALAND: Hanne Nerås Hanem bor og jobber på New Zealand. Foto: Privat
PÅ NEW ZEALAND: Hanne Nerås Hanem bor og jobber på New Zealand. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ble skikkelig redd, jeg tenkte vi måtte komme oss ut. Men han fortalte at vi måtte holde oss innendørs. Vi nordmenn er jo ikke vant til dette. Jeg er fortsatt skjelven, sier Hanem.

Hun har allerede vært på Facebook for å fortelle familie og venner at hun har det bra.

- Men det er jo etterskjelv og sånn, så det blir ikke lett å sovne nå, sier Hanem.

Jordskjelv i 2011

Hun har bodd på New Zealand siden 2014, der hun jobber som førskolelærer. Hun har kjent små antdyninger til jordskjelv tidligere, men ingenting i nærheten av det som rammet New Zealand natt til mandag lokal tid.

- Dette var noe helt annet. Det var som bølger som gikk under et skip, forklarer Hanem.

I 2011 ble Christchurch rammet av et jordskjelv som ble målt til 6,3 og kostet 185 mennesker livet.

WELLINGTON: Også i Wellington merket man skjelvet godt. Twitter-brukeren annikakes la ut bildet av kjøkkenet sitt etter skjelvet: Foto: Twitter/annikakes
WELLINGTON: Også i Wellington merket man skjelvet godt. Twitter-brukeren annikakes la ut bildet av kjøkkenet sitt etter skjelvet: Foto: Twitter/annikakes Vis mer

Skjelvet førte til en svært kaotisk situasjon, med store materielle ødeleggelser.

Hanem krysser fingrene for at det ikke har gått så ille denne gangen.

- Det er jo mange her nede som er ekstra redde, de som opplevde det første skjelvet som tok så mange liv, sier Hanem.

- Jeg håper virkelig ikke det har gått noen liv.

I den lille byen Cheviot, som ligger like ved jordskjelvets episenter, skal det ha gått relativt bra.

Ifølge den lokale brannsjefen, Grant Burnett, har de ikke fått inn noen rapporter om at hus har ramlet sammen.

Det har riktignok noen piper, og også noen vanntanker.

- Vi har det bra, alt tatt i betraktning. Jeg har vært her i hele mitt liv, 62 år, og dette er det verste jeg har opplevd, sier Burnett til NZ Herald.

KRAFTIG JORDSKJELV: Amatørvideoer og bilder fra flere steder på New Zealand viser kreftene i jordskjelvet som hadde en styrke på 7,8, og de mange kraftige etterskjelvene. Video: Twitter/@AquatelNZ/@kiwiclara/@annikakes / Scott Hugh Thompson via Storyful Vis mer

Saken oppdateres.