PÅ HØRING: Pakistans innenriksminister Rehman Malik sa under parlamentshøringen at han ikke ante noe om norske etterretningsagenters tilstedeværelse i landet. Foto: FAISAL MAHMOOD / REUTERS / SCANPIX
PÅ HØRING: Pakistans innenriksminister Rehman Malik sa under parlamentshøringen at han ikke ante noe om norske etterretningsagenters tilstedeværelse i landet. Foto: FAISAL MAHMOOD / REUTERS / SCANPIXVis mer

- Flere skandinaviske spioner arrestert i Pakistan

Det uttalte landets innenriksminister under en høring i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pakistans innenriksminister Rehman Malik uttalte på en parlamentshøring i dag at flere skandinaviske spioner er arrestert i landet, skriver den pakistanske avisa Pakistan Today.

Ifølge Business Recorder sa Malik at skandinavene ble tatt med falske dokumenter.

Oppsikt Uttalelsene kommer bare tre dager etter at sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste Janne Kristiansen måtte gå av etter at hun avslørte at Norges militære etterretning har agenter i Pakistan. Saken har vakt stor oppsikt i landet, og høringen fokuserte på utenlandske agenters nærvær.

Ifølge Malik skjedde pågripelsene i den vestlige provinsen Balutsjistan. Han uttalte videre at norske agenter opererer i Pakistan uten tillatelse, men at han ikke ante dette før Kristiansens uttalelser under 22. juli-høringen onsdag, skriver News Pakistan.

Reza Rabbani, leder for parlamentets komité for nasjonal sikkerhet, uttrykte forbauselse over at så mange spioner fra flere land er aktive i landet.

- Ingen nordmenn arrestert Utenriksdepartementet (UD) i Norge sier de ikke kjenner til de angivelige pågripelsene.

- Vi har ikke informasjon om at norske statsborgere er arrestert i Balutsjistan, sier UDs pressevakt Kjetil Elsebutangen til Dagbladet.

Etter at Kristiansen-saken sprakk onsdag, har norske og pakistanske diplomater hatt hektisk kontakt med hverandre i begge land. Elsebutangen framholder at forholdet til Pakistan er godt.

- Vi har ingen uavklarte spørsmål rundt Kristiansen-saken, sier han.

Dagbladet har via mellommenn vært i kontakt med pakistanske etterretningskilder i kveld. Kildene opplyser at ingen skandinaver er arrestert i dagene etter PST-sjefens famøse uttalelse.

Lukket region Pakistans føderale myndigheter har store problemer med Balutsjistan, der en sterk militant separatistbevegelse er aktiv. Utlendinger må ha spesialtillatelse for innreise, og Malik uttalte at overvåkingen av utenlandske statsborgere i provinsen nylig er blitt styrket.

Lov og orden fungerer dårlig i Balutsjistan, og årlig forsvinner tusenvis av personer inn i provinsens trege rettssystem. Blant dem er nordmannen Ehsan Arjemandi, som ble borte etter at han gikk på en buss fra Balutsjistan til Karachi sommeren 2009.

I Norge vil Forsvaret ikke si noe om påstandene om pågrepne etterretningsoperatører i Pakistan, siden Forsvaret ikke vil bekrefte at de er der i utgangspunktet.

- Forsvaret kommenterer ikke etterretningstjenestens metoder, kilder eller hvor vi måtte være stasjonert. Det ligger i sakens natur at det ville ha vanskeliggjort vårt arbeid framover, sier Forsvarets pressevakt Eystein Kvarving til Dagbladet.