En av ti stoler ikke på forskerne

Flere skeptisk til klimaforskning

En av ti nordmenn har liten eller svært liten tillit til forskning på klimaendringer. Tallene bekymrer forskningsminister Henrik Asheim (H).

KLIMABRØL: Klimasaken engasjerer mange, men slett ikke alle er like overbevist om at klimaendringene er menneskeskapte som 11 år gamle Bettina Skjerstad-Hansen fra Tåsen. Hun var blant de mange som brølte for klimaet foran Stortinget i fjor.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
KLIMABRØL: Klimasaken engasjerer mange, men slett ikke alle er like overbevist om at klimaendringene er menneskeskapte som 11 år gamle Bettina Skjerstad-Hansen fra Tåsen. Hun var blant de mange som brølte for klimaet foran Stortinget i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må ikke blande diskusjonen om politiske tiltak med forskningen som ligger til grunn for tiltakene. Det er overveldende sannsynlig at klimaendringene er menneskeskapt, sier Asheim til Dagbladet.

Det er i den siste befolkningsundersøkelsen fra Forskningsrådet at Kantar har kartlagt nordmenns tillit til ulike former for forskning.

Tallene viser at forskning på klimaendringer samt kjønn og likestilling møtes med minst tillit. I alt svarer 13 prosent av de spurte at de har liten eller svært liten tillit til klimaforskning. For forskning på kjønn og likestilling er tallet 10 prosent.

- Ikke idioter

Trass i bekymringen, møter Asheim skeptikerne med forståelse.

- Vi må ikke kalle alle som er skeptiske til forskningen for idioter og ikke bry oss om dem. De er bekymret for mange av klimatiltakene som foreslås, og er i tvil om grunnlaget for en så radikal politikk er god nok, sier den nyslåtte forskningsministeren.

Han mener diskusjonen om klimaendringene er menneskeskapt eller ikke bør bilegges, men fastholder at det fullt ut er legitimt å diskutere tiltakene mot klimaendringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer