En av ti stoler ikke på forskerne

Flere skeptisk til klimaforskning

En av ti nordmenn har liten eller svært liten tillit til forskning på klimaendringer. Tallene bekymrer forskningsminister Henrik Asheim (H).

KLIMABRØL: Klimasaken engasjerer mange, men slett ikke alle er like overbevist om at klimaendringene er menneskeskapte som 11 år gamle Bettina Skjerstad-Hansen fra Tåsen. Hun var blant de mange som brølte for klimaet foran Stortinget i fjor.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
KLIMABRØL: Klimasaken engasjerer mange, men slett ikke alle er like overbevist om at klimaendringene er menneskeskapte som 11 år gamle Bettina Skjerstad-Hansen fra Tåsen. Hun var blant de mange som brølte for klimaet foran Stortinget i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må ikke blande diskusjonen om politiske tiltak med forskningen som ligger til grunn for tiltakene. Det er overveldende sannsynlig at klimaendringene er menneskeskapt, sier Asheim til Dagbladet.

BEKYMRET: Forskningsminister Henrik Asheim (H) mener det ikke er grunn til å tvile på klimaforskningens konklusjoner. Foto: Christian Roth Christensen.
BEKYMRET: Forskningsminister Henrik Asheim (H) mener det ikke er grunn til å tvile på klimaforskningens konklusjoner. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

Det er i den siste befolkningsundersøkelsen fra Forskningsrådet at Kantar har kartlagt nordmenns tillit til ulike former for forskning.

Tallene viser at forskning på klimaendringer samt kjønn og likestilling møtes med minst tillit. I alt svarer 13 prosent av de spurte at de har liten eller svært liten tillit til klimaforskning. For forskning på kjønn og likestilling er tallet 10 prosent.

- Ikke idioter

Trass i bekymringen, møter Asheim skeptikerne med forståelse.

KLIMAFORNEKTER ELLER KLIMAREALIST: Dag Myhre er studieansvarlig i Oslo Frp, og er helt sikker på at klimaendringene er naturlige. Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi må ikke kalle alle som er skeptiske til forskningen for idioter og ikke bry oss om dem. De er bekymret for mange av klimatiltakene som foreslås, og er i tvil om grunnlaget for en så radikal politikk er god nok, sier den nyslåtte forskningsministeren.

Han mener diskusjonen om klimaendringene er menneskeskapt eller ikke bør bilegges, men fastholder at det fullt ut er legitimt å diskutere tiltakene mot klimaendringer.

- Vi har et ansvar for å gå tilbake til start å forklare hvorfor vi er opptatt av dette, og begrunne det med forskningen vi har. Vi må ikke drepe den politiske diskusjonen om tiltak, sier han.

Splitter

I undersøkelsen møter bare 4 prosent av de spurte helseforskning med mistro. Forskning på skole og utdanning er det bare 6 prosent som har liten eller svært liten tillit til.

Men bildet er ikke helsvart for klimaforskningens del. For undersøkelsen viser nemlig at 56 prosent har svært stor eller stor tillit til klimaforskning.

Det er lavere enn tallene for helseforskning (75 prosent) og fornybar energi (65 prosent), men på nivå med tilliten til forskning på skole og utdanning og høyere enn for kjønn og likestilling (51 prosent).

- På den ene siden er det oppløftende at så mange har tillit til klimaforskningen, men vi kan ikke under en stol at tilliten er lavere enn for annen forskning, sier Asheim.

Cicero ikke overrasket

Direktør og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen ved Cicero - Senter for klimaforskning er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

- Det er ikke overraskende at forskning om omdiskuterte temaer får litt lavere score på tillit enn forskning på områder som ikke er politisk kontroversielle. Det er et kjent fenomen fra flere områder, sier Halvorsen.

Hun tilføyer at tilliten til klimaforskningen er styrket når vi sammenligner med hva tilfellet var lenger tilbake i tid.

- Vi presenterer vår forskning slik at det også skal være lett for publikum å sette seg inn i både resultater og premisser og bidrar med saklig og vitenskapelig kunnskap i den offentlige debatten. Sammen med andre deltakere har vi bidratt til større tillit til klimaforskningen over tid, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer