Flere skeptiske til norsk tilstedeværelse i Afghanistan

Holdningsendring blant nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenns syn på norske soldaters deltakelse i krigen i Afghanistan har snudd.

En meningsmåling Norstat har gjort for NRK, viser at nordmenn er blitt mer delte i synet på norske soldater i Afghanistan.

45 prosent av de spurte synes ikke at Norge bør være til stede med soldater i Afghanistan.

42 prosent mener soldatene bør bli i landet.

Tallene representerer en holdningsendring.

I tidligere målinger har de fleste vært positive til norske styrker i det krigsherjede landet.

Politistipendiat Henning Høgseth ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt tror folk har problemer med å se konkrete resultater av tilstedeværelsen i landet.

- Det er vel kanskje et utslag av at folk er usikre på hva vi gjør i landet og om det er noen vits at vi er der, sier han til NRK.

SER IKKE NOE GRUNN TIL TILSTEDEVÆRELSE: Nordmenns delte syn på ISAF-styrken i Afghanistan kan skyldes at folk er usikre på hva de norske styrkere gjør i landet og om det er nødvendig, tror politistipendiat Henning Høgseth ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Arkivfoto: EPA/SCANPIX
SER IKKE NOE GRUNN TIL TILSTEDEVÆRELSE: Nordmenns delte syn på ISAF-styrken i Afghanistan kan skyldes at folk er usikre på hva de norske styrkere gjør i landet og om det er nødvendig, tror politistipendiat Henning Høgseth ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Arkivfoto: EPA/SCANPIX Vis mer

Oberstløytnant Kjell Inge Bækken tror holdningsendringen kan skyldes at nordmenn vet for lite om livet i Afghanistan.

- Det er vanskelig å sette seg inn i hvis man ikke har vært der. Det er en fattigdom og en elendighet som savner sidestykke, sier Bækken.

- Jeg som soldat tar oppdrag som jeg får av politikerne og mine militære sjefer, og jeg drar dit jeg får beskjed om, sier han.

(NTB)

Flere skeptiske til norsk tilstedeværelse i Afghanistan