Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere skogbranner i Sør-Norge. Brannmann skadd

Det er skogbranner over hele Sør-Norge. En brannmann er skadd i slukningsarbeid på Gaustatoppen i Telemark.

SKOGBRANN: Det er meget stor skogbrannfare over hele Sør-Norge. Bare i Telemark var det fredag registrert 28 branner. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SKOGBRANN: Det er meget stor skogbrannfare over hele Sør-Norge. Bare i Telemark var det fredag registrert 28 branner. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En brannmann er skadd på Gaustatoppen ved Rjukan. Ambulansen sliter med å komme seg fram på grunn av trafikkproblemer, melder Politiet i Sør-Øst på Twitter klokka 09.40.

- Det er mye biler i området, så det er vanskelig å komme til. Politiet har akkurat kommet til stede, men vi vet foreløpig ikke noe mer, forteller operasjonsleder Anne Meier i Vestfold politidistrikt til Dagbladet.

Politiet melder på Twitter litt før 10.00 at brannmannen er lettere skadd. Like etter klokka 10.30 opplyses det om at det er snakk om brannskade i hånda.

Mange branner

De siste dagene har det vært svært mange skogbranner over store deler av Sør-Norge.

I Telemark var det fredag på det meste registrert 28 branner. I 19-tida fredag var antallet branner oppe i 20, hvorav 12 av dem var i Drangedal kommune. Også i Agder har det vært registrert en rekke branner, ifølge Fædrelandsvennen har det brent minst 23 steder.

Ifølge Meteorologisk institutt ble det registrert hele 11 000 lynnedslag torsdag. Disse har skylden i mest sannsynlig alle brannene.

Brannvesenet i Telemark har kalt folk tilbake fra ferie, men det er ikke nok. De jobber nå med å tilkalle flere mannskaper fra Sivilforsvaret til kommunene Drangedal, Fyresdal og Nissedal.

Lyn som årsak

Vaktleder Martin Haugen forteller at det har vært lyn og torden i Telemark uten at det har kommet regn, særlig i Drangedal.

- Skogen blir antent med en gang. Brannmannskaper ute har forklart at når man først slokker en brann, slår det ned lyn 300 meter unna. Da tar det fyr igjen, sier Haugen til Dagbladet.

Faren for skogbrann forårsaket av lynnedslag vil avta betydelig denne helgen. I dag er det bare noen få områder der det kan oppstå lyn og tordenvær.

- Det blir mye mindre lyn og torden i dag. Det er snakk om noen få utsatte områder i nordlige deler av Hedmark og Oppland, forteller Terje Alsvik Walløe statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Meteorologen forteller til Dagbladet at det ikke skal lyne eller tordne noen steder på søndag.

Flere helikoptre

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) øker antallet skogbrannhelikoptre fra 16 til 22 for å hjelpe til med å slokke skogbrannene i Sør-Norge. Det melder NTB.

– I natt da vi snakket med hovedredningssentralen hadde de gjort en avtale med DSB, så nå har de økt til 22 helikoptre som er klare til innsats, sier operatør ved 110-sentralen Telemark, Arne Momrak, til NRK.

EUs vannbombefly

Fredag kveld ble det også klart at DSB vurderer å be om bistand fra EUs vannbombefly til slokkingen av brannene i Sør-Norge.

– Vi har sendt et forvarsel dit om at situasjonen er krevende, og at vi muligens vil trenge bistand på kort varsel. I denne sammenhengen er kort varsel 24 til 48 timer, sa avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Aftenposten fredag.

Det er meget stor skogbrannfare i 13 av 18 fylker, ifølge Yr.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media