Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Flere skoleelever coronasmittet

Flere skoleelever har fått påvist coronasmitte. Også to ansatte ved en skole i Asker er smittet.

CORONA: Stadig flere i Norge blir smittet, men barn skal ifølge FHI bli i liten grad rammet. Video: Endre Vellene Vis mer

Trønder-Avisa skriver at det er påvist flere tilfeller av coronavirus-smitte på Frosta, noe som har resultert i at både Borliglia barnehage og Frosta skole holdes stengt.

Ifølge kommunen er det mistanke om smitte i barnehagen, mens skolen er stengt på grunn av påvist smitte hos en lærer. Fjerdeklasse på skolen har derfor blitt satt i karantene i 14 dager.

Totalt er det fem personer som er smittet i kommunen, i tillegg til det blir gjennomført flere tester, og at flere også er satt i karantene.

NRK skriver at det skal være snakk om en familie som er smittet.

Ifølge Adresseavisen er også en elev Levanger videregående smittet.

FENGENDE: Helsevesenet i Vietnam har publisert en musikkvideo, i håp om å spre bevissthet rundt coronaviruset. Reporter: Christian Wehus. Video: Helsevesenet i Vietnam. Vis mer

Skole stengt i Bærum

Fredag morgen opplyser Bærum kommune i en pressemelding at ytterligere én elev i Bærum har fått påvist coronasmitte. Eleven går på Ramstad skole.

Kommunen har varslet elever og foresatte på klassetrinnet til eleven om å holde seg hjemme fra skolen fredag. Fredag ettermiddag skriver kommunen at elevene kan returnere til skolen som vanlig mandag.

Natt til fredag skrev TV2 at også en av elevene ved Oslo International School i Bærum, der prinsesse Ingrid Alexandra har vært elev, har fått påvist coronasmitte.

Det antas at begge elevene er smittet av et familiemedlem, skriver kommunen.

Oslo International School opplyser at skolen holder stengt fredag.

AVLYSTE: Fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie snakket om valget om å avlyse skifestivalen på Holmenkollen. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Også to ansatte ved en barneskole i Asker kommune har fått påvist coronasmitte. Elever som har vært i kontakt med de to har sent torsdag kveld fått beskjed om å holde seg hjemme fra skolen fredag 6.mars.

Er du rammet? Da vil vi høre fra deg. Send en e-post til [email protected]

Tilfelle i Vestfold og Telemark

Tønsbergs Blad skriver at også en elev i Vestfold og Telemark er smittet av coronaviruset. Eleven går på videregående, men fylkeskommunen vil ikke opplyse om skoletilhørighet eller hvor eleven kommer fra, skriver NTB.

- Vedkommende har vært i Nord-Italia og har lettere symptomer. Eleven og familien er i hjemmekarantene. Familien har fulgt alle råd og har oppsøkt lege, sier kommunikasjonsleder Harald Haave i Vestfold og Telemark fylkeskommune til Dagbladet.

Det er også kartlagt hvem som har vært i nærkontakt med eleven, og etter veiledning fra kommuneoverlegen er også disse personene satt i hjemmekarantene, opplyser Haave.

Den aktuelle skolen skal ha beredskapsmøte fredag, men all undervisning går som normalt.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Torsdag kveld ble det klart at en elev ved en barneskole i Stavanger har fått påvist coronaviruset. Det opplyser kommunen selv på sin nettside.

Kommunen følger opp eleven, og samarbeider med nasjonale helsemyndigheter. Foreldre og foresatte på trinnet til eleven har blitt varslet på tekstmelding i kveld.

Barneskoleelev i Stavanger smittet

SVARER: Lege Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Eleven har vært på feriereise i Nord-Italia. I Norge knyttes mange smittetilfeller til reise i nettopp Nord-Italia, og Folkehelseinstituttet fraråder nordmenn å reise til de italienske regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte.

Italia, spesielt Nord-Italia, er det hardest rammede landet i Europa, med 148 dødsfall som følge av viruset og over 3800 smittetilfeller.

Ifølge kommunen har eleven bare vært på skolen én dag denne uka, og var da symptomfri. Helsesjef i kommunen, Marit Anda, anser smitterisikoen som liten.

Dagbladet har vært i kontakt med skolesjef Jørn Pedersen, som ikke ønsker å kommentere saken utover pressemeldingen gitt ut i kveld.

På spørsmål om den aktuelle barneskolen holdes stengt fredag, svarer han at det bare er elevene på trinnet til smittede som har fått beskjed om å holde seg hjemme for å unngå kontakt med andre.

Det er foreløpig ikke aktuelt å stenge skoler i kommunen.

- Vi utfører smittesporing ved den aktuelle skolen, slik vi gjør alle steder der smitte dukker opp. I et klasserom er mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter å regne som nærkontakt, sier helsesjefen i kommunens pressemelding.

VGS-elev smittet

TEST I TELT: På Aker legevakt i Oslo har det blitt satt opp et telt for å ta prøver av personer med mistenkt coronasmitte. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Torsdag kveld ble det også kjent at ei jente ved St. Svithun videregående skole i Stavanger har fått påvist coronavirus, ifølge Aftenbladet.

I starten av uka gikk hun på skolen som normalt, skriver avisa, som har vært i kontakt med jentas familie.

- Den klare beskjeden fra legevakten var at barna kunne gå på skolen som normalt. Vi valgte å følge det rådet, sier jentas far.

Familien var på vinterferie i Italia i forrige uke. Etter hjemkomst tok de selv kontakt med legevakten i Stavanger og ba om å bli testet, men fikk beskjed om at det ikke var nødvendig.

86 smittet

Klokka 18 torsdag kveld kom Folkehelseinstituttet med oppdaterte tall på coronasmitte i Norge. Ett døgn tidligere lå tallet på 56, da 23 ytterligere personer hadde fått påvist viruset det siste døgnet.

I dag har FHI fått rapportert at ytterligere 30 personer har testet positivt for coronaviruset. Dermed er totalt 86 personer smittet.

Ingen av dem som er smittet er alvorlig syke eller innlagt på sykehus.

Det er ikke kjent om skoleeleven er en av disse, men da Dagbladet møtte Karoline Bragstad ved FHI i kveld, var hun ikke kjent med at barn har blitt smittet her til lands.

- De aller fleste er voksne, i yrkesaktiv alder. Fra 30-åra og opptil 60-åra, sa viruseksperten til Dagbladet.

Folkehelseinstituttet kommer med daglige oppdateringer klokka 18.

- Smittes i mindre grad

NYE FUNN: Karoline Bragstad, fungerende seksjonsleder ved FHI, kunne informere om en ny kinesisk studie på coronaviruset. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Det ser ut som barn i liten grad blir rammet av denne sykdommen, mens de sårbare gruppene som er eldre og de med annen sykdom i tillegg er de som blir alvorlig syke, sa avdelingsdirektør Line Vold til Dagbladet tidligere denne uka.

- Hva kan være årsaken til det?

- Her mangler vi mye kunnskap, sa hun og la til at de per nå ikke har en god forklaring på dette.

Også på sin nettside skriver FHI at andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, har så langt vært lav.

- Det kan tyde på at barn enten får milde symptomer, eller blir smittet i mindre grad. Ved tidligere utbrudd med andre coronavirus (MERS og SARS), har infeksjon også vært sjelden rapportert blant barn, skriver FHI.

Hele Norges coronakart