Flere skoletopper ansettes: - Hårreisende

Utdanningsetaten oppbemanner ytterligere på direktørnivå. - Hva i alle dager, sier KrF, mens FNB «godt forstår» dersom lærerne nå velger å gå ut i streik. Ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen er tyst, og viser til uttalelser som ikke finnes.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen tvil om at byrådens opptreden øker faren for lærerstreik. Lærerne blir irriterte når det stadig ansettes flere direktører, og lønnstilbudet de selv har fått samtidig er altfor dårlig. Jeg forstår godt dersom de velger å gå til streik.

Bjørn Revil sitter i bystyret i Oslo for FNB og er selv lærer.

Han ber nå byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) stanse ansettelsene av flere direktører i Utdanningsetaten i Oslo.

Millionlønn

Lørdag fortalte Dagbladet at den omstridte Utdanningsetaten skal ansette flere direktører.

Ansettelsene kommer etter uker med storm etter at Dagbladet avslørte lønnsfesten i etaten, hvor nettopp direktørene i etaten gikk kraftig opp i lønn utenom lønnsoppgjør.

- Det er fullt mulig å stanse disse nye ansettelsene dersom Inga Marte Thorkildsen ønsker det. Det vil jeg oppfordre henne til å gjøre, sier Bjørn Revil.

De nye ansettelsene skjer samtidig som lærerne i Oslo-skolen er tilbudt et magert lønnsoppgjør av hensyn til coronakrisa. Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen lovet også å redusere antall direktører i etaten til seks personer da hun tiltrådte.

Men det motsatte har skjedd: i dag nærmer det seg 30 ledere i etaten, og samtlige har over én million i årslønn.

- Hårreisende

Også KrF sperret opp øynene da Dagbladet publiserte sin artikkel lørdag.

- Jeg tenkte «hva i alle dager?». Om ikke Thorkildsen og Gerhardsen hadde mye å forklare fra før, så har de det i hvert fall nå, sier Espen Andreas Hasle (KrF) til Dagbladet.

Inga Marte Thorkildsen ønsker ikke å besvare Dagbladets spørsmål i denne saken. Thorkildsen viser til uttalelser fra Utdanningsetaten som Dagbladet ikke har mottatt.

- Det er ingenting galt i å jobbe med strukturene i etaten, men gitt signalene byråden og direktøren har kommet med tidligere, er forventningen at de skal redusere antall ledere. Nå må vi får svar. Slik dette framstår er saken ganske hårreisende, sier Hasle i KrF.

Høyre reagerer også:

- Byrådet skaper en topptung struktur og en struktur som ikke er til det beste for elevene. Ansettelsen av flere nye direktører i Osloskolen er et resultat av byrådets såkalte «tillitsreform». Sannheten er at det er elevene som taper på Inga Marte Torkildsen og Marte Gerhardsens tillitsreform, og direktørene som vinner, sier Mehmet Kaan Inan fraksjonsleder for Høyre på skolesaker.

- Veldig uheldig

I tillegg til lønnsfest på direktørnivå har Dagbladet også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

- Lite av det som kommer fram i Dagbladet er vi i utdanningsutvalget i kommunen informert om. Det er veldig uheldig. Inga Marte Thorkildsen går altfor langt i å avskrive seg ansvaret, sier Bjørn Revil i FNB.

- Jeg tror både Thorkildsen og Gerhardsen kunne klart seg helt fint med langt færre direktører, og da kunne vi hatt et mindre byråkrati og brukt pengene på dem som faktisk gjør jobben i Oslo-skolen, nemlig de ansatte på skolene, fortsetter Revil.

SMS-er til besvær

I forrige uke gikk Lektorlaget i skolen for første gang ut og refset Inga Marte Thorkildsen for å spre feilinformasjon til publikum.

Tidligere har Dagbladet også kunne fortelle at Thorkildsen og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen begge fryktet streik som følge av lønnsfesten, og at de hadde svært tett dialog med Utdanningsforbundets leder i Oslo. Sammen ble de tre enige om et «klokt budskap» i møte med kritikken, noe som har opprørt flere andre fagforbund.

Dagbladet kunne nylig også fortelle om SMS-er der den omstridte lønnsfesten i Oslo-skolen ble begrunnet med likelønnshensyn.

Aina Stenersen i Oslo Frp er blant dem som reagerer sterkt på dette. Stenersen mener Thorkildsen har forsøkt å lure opposisjonen i Oslo og ikke gitt dem informasjonen hun skal gi.

Tidligere har Dagbladet kunnet vise at Utdanningsforbundets leder i Oslo var sentral i utformingen av avtalen, og at hun bisto utdanningsdirektør Gerhardsen med å finne «et klokt budskap» å gi til kritisk presse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer