Svenske dyreparker

Flere skrekk-angrep

De siste åra er flere personer blitt drept eller hardt skadd etter å ha blitt angrepet av dyr i svenske dyreparker.

ANGREP: Flere svenske dyreparker har opplevd at dyr går til angrep på ansatte eller gjester de siste åra. I 2019 måtte en mann amputere en arm etter å ha blitt angrepet av en krokodille i Akvariet på Skansen i Stockholm. Bildet av disse to krokodillene fra Akvariet er ikke tatt under hendelsen. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
ANGREP: Flere svenske dyreparker har opplevd at dyr går til angrep på ansatte eller gjester de siste åra. I 2019 måtte en mann amputere en arm etter å ha blitt angrepet av en krokodille i Akvariet på Skansen i Stockholm. Bildet av disse to krokodillene fra Akvariet er ikke tatt under hendelsen. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag døde en ansatt ved dyreparken i Mörbylånga på Öland etter å ha blitt angrepet av et dyr. Omstendighetene rundt hendelsen er foreløpig uklare. Ifølge Expressen ble personen stanget av et dyr.

- Vi betrakter det som en svært alvorlig hendelse. Det etterforskes som brudd på arbeidsmiljøloven, noe som er rutine når det skjer på en arbeidsplass. Det behøver ikke å bety at noen er mistenkt, sier pressetalsmann for politiet, Rickard Lundquist, til SVT Nyheter Småland.

Dette er imidlertid ikke den første svært alvorlige hendelsen i svenske dyreparker de siste 16 åra. Det viser Expressens gjennomgang.

Angrepet av orangutang

I 2006 ble dyrepasseren Lena Engström angrepet av en orangutang i Borås dyrepark. Den rev av henne flere tær og en finger.

Ifølge Expressen overlevde Engström ved å spille død, mens en kollega sprutet vann på apekatten. Det fikk den til å trekke seg tilbake.

- Jeg føler meg privilegert som fikk leve og kan jobbe, sa Engström til Borås Tidning seks år etter angrepet.

Hun var da tilbake på jobb på sin gamle arbeidsplass. Samtidig erkjente hun at hun hadde fått varige mén.

- Jeg har skader i føttene og ble utsatt for et traume som jeg aldri blir ferdig med, sa Engström.

HÅND: Disse bildene, fra en privat dyrepark i Mexico, går viralt. En mann stikker hånda inn til tigeren. Så biter den. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Kattens lek

To år seinere, i 2008, blir dyrepasseren Bengt Eriksson (62) angrepet av en tiger mens han var på jobb alene i Junsele dyrepark. Tigeren beit ham flere ganger i nakken, men han lyktes med å få tilkalt hjelp og overlevde angrepet.

- Jeg trodde jeg var alene der inne. Plutselig fikk jeg øye på tigrene, som hadde kommet seg gjennom ei luke. Jeg bannet for meg selv før den hoppet på meg, fortalte Eriksson til Aftonbladet fire år etter hendelsen.

Han tror han overlevde fordi han beholdt roen.

- Jeg svimet ikke av og fikk ikke panikk. Da hadde løpet vært kjørt. Jeg veit tennene sammen og forsøkte å være stille og rolig. Så fikk jeg tak i en stor stein som jeg slo i hodet på tigeren. Da roet han seg litt, sier Eriksson.

Han klarte så å fiske fram telefonen og få tilkalt hjelp.

- Hadde det ikke kommet hjelp, hadde han drept meg. Det var kattens lek med musa, sa Eriksson.

Fire år etter angrepet slet han fortsatt med smerter i nakken, og han hadde mistet styrken i høyre hånd.

Etter hendelsen fikk dyreparken kritikk fra Arbetsmiljöverket, som påla stedet å forbedre sikkerheten.

DYREPARK: Dyrepasseren i Jamaica Zoo blir litt for komfortabel rundt løvene. Reporter: Christian Fjermeros / Video: @OneciaG Vis mer

Bjørn og ulv

I 2012 ble dyrepasseren Karolina (30) drept av ulver i Kolmgårdens dyrepark. Hun var alene sammen med ulvene da hendelsen skjedde.

Siden ble sjefen for dyreparken dømt til betinget fengsel og dagsbøter for grovt brudd på arbeidsmiljøloven. Selskapet Kolmgårdens Djurpark AB fikk en selskapsbot på 3,5 millioner svenske kroner.

I august 2017 ble den 18 år gamle sommervikaren Robert Lindvall drept av bjørn i Orsa Rovdjurspark i Dalarna.

Lindvall befant seg i bjørnenes innhegning sammen med en nederlandsk familie på fire da angrepet skjedde. Ingen bjørner skulle oppholde seg på området da menneskene kom inn, men to bjørner skal ha klart å grave seg under et gjerde. Deretter gikk de til angrep, ifølge Expressen.

Den nederlandske familien klarte å komme seg ut ved å klatre over et fem meter høyt strømførende gjerde.

- Nå er du forsiktig. Det var det siste jeg sa til ham. Det var det siste. Og det var han sikkert, men det hjelper ikke i dag, sa Lindvalls far Tony til TV4 etter hendelsen.

Herreklubb

Både konsernsjefen og sjefen for parken ble tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven. Parksjefen ble i 2020 dømt til en betinget dom og bøter, mens konsernsjefen ble frifunnet.

PANIKK: En mamma får panikk når hun får uventet besøk i dyreparken. Video: ViralHog via Kristy Mills Vis mer

20. august 2019 skulle arkitekten Lars Liedegren (da 79) holde en tale under et privat krepselag i en herreklubb. Det foregikk ved Akvariet på Skansen i Stockholm.

Han stilte seg opp på en opphøyning ved krokodillene. Så angrep én av dem og bet seg fast i armen hans.

- Det var som et kanonskudd. Jeg kjente en fryktelig smerte og så hang krokodillen der, sa Liedegren til Expressen etter hendelsen.

Siden er han blitt arbeidsutfør og sliter med store fantomsmerter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer