- Flere skulle dø i Knutby

Drapsdømte Helge Fossmo i intervju med professor Eva Lundgren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Professor i sosiologi Eva Lundgren har intervjuet den drapsdømte Helge Fossmo fra den såkalte Knutby-saken i Sverige i over 150 timer i løpet av to og et halvt år. Hennes intervju med Knutby-pastoren publiseres i Kirke og Kultur neste uke.

- Drømmescenariet var at Åsa (Kristi brud red.anm) skulle sovne inn, og hjertet skulle stoppe eller briste av lengselen så Gud kunne ta henne hjem, forteller Fossmo i intervjuet, ifølge Aftenposten.

Men det var ikke bare Kristi brud som skulle dø:

* Profetier gikk ut på at Saras ektemann, Jonathan skulle dø, hvis det ikke ble skilsmisse.

* Mats Daniel Linde, som var gift med Fossmos elskerinne Anette Linde, skulle dø.

* Fossmos kone, Alexandra, skulle få samme skjebne.

- Daniel skulle dø i en flyulykke. Alt kunne bli normalt i Knutby, vi levde i en fantasiverden, sier Fossmo i intervjuet, ifølge Aftenposten.

Hvordan dødsfallene skulle skje ble antydet gjennom drømmer, tilsigelser og bønner, skriver avisa.

BLE INTERVJUET: Den norske Knutby-pastoren Helge Fossmo, forteller at profetien i menigheten gikk ut på at flere måtte dø. Her fra et intervju Dagbladet gjorde med pastoren i 2005. Foto: Aleksander Nordahl
BLE INTERVJUET: Den norske Knutby-pastoren Helge Fossmo, forteller at profetien i menigheten gikk ut på at flere måtte dø. Her fra et intervju Dagbladet gjorde med pastoren i 2005. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

- Fossmo sier aldri han er helt uskyldig. Han skiller mellom moralsk og juridisk skyld, og sier han er moralsk skyldig. Gradvis sier han også at han er indirekte juridisk skyldig på grunn av egen passivitet, sier Lundgren.

Ifølge professoren i sosiologi har Fossmo forandret seg radikalt siden hun møtte ham første gang etter dommen og fram til i dag.

10. januar 2004 ble Alexandra Fossmo skutt og drept i sitt hjem i Knutby øst for Uppsala i Sverige. Naboen Mats Daniel Linde ble skutt samme dag, men overlevde. Helge og Alexandras tidligere barnevakt, Sara Svensson, tilsto drapet og drapsforsøket.

Senere ble den norske pastoren Helge Fossmo dømt til livstid for å ha hjernevasket Svensson til å begå drapene. Han soner for tiden i det strengt bevoktede fengselet Kumlaanstalten.

- Han har gått fra å være en karismatisk leder, med de riktige ordene, men som ikke er så nøye med sannheten, til å bli et menneske i det virkelige livet. Han er intelligent, belest og kan bibelen inn og ut, og er spesielt flink til å kommunisere med kvinner, hevder Lundgren, skriver Aftenposten.

- Flere skulle dø i Knutby
INTERVJUET: Professor i sosiologi Eva Lundgren har intervjuet Helge Fossmo bak murene i Kumlaanstalten i Sverige i 150 timer de siste to og et halvt årene.