Flere smittet av munn- og klovsyke

Slakteren som trolig er smittet av munn- og klovsyke, fikk trolig i seg smitten da et kadaver eksploderte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag opplyste britiske myndigheter at de undersøker ytterligere to mulige tilfeller av munn- og klovsyke hos mennesker, etter at BBC mandag brakte nyheten om at en slakter fra Cumbria, nordvest i England, kan være smittet av sykdommen som først og fremst blir forbundet med klovdyr.

En talsmann for helsemyndighetene sier at de vil ta prøver av de to for å finne ut om de er smittet av sykdommen.

Onsdag kommer svarene på blodprøvene som forteller om slakteren fra Cumbria har fått munn- og klovsyke.

En talsmann for statsminister Tony Blair bedyret at virussykdommen ikke utgjør noen helsefare for mennesker.

Han opplyser at mannen kan ha blitt smittet da han arbeidet med å tilintetgjøre syke dyr.

Eksploderte

- Etter det jeg forstår var han i ferd med å flytte et råtnende kadaveret av en ku da kadaveret eksploderte og slakteren fikk væsken i munnen, opplyste en talsmann for statsminister Tony Blair. Han understreket at han bare ga disse opplysningene for å vise hvor uvanlig omstendighetene må være for at et menneske skal bli smittet av sykdommen.

Peter Tipady hos de lokale helsemyndighetene sa mannen utviklet symptomer som munnsår og såre, kløende hender to uker etter hendelsen.

- Det er ingen alvorlig sykdom. Han er ikke særlig dårlig og vi venter at han skal bli frisk snart, opplyser Tipady til BBCs nettside.

Mannen har fått forbud mot å være i kontakt med dyr, men ikke med mennesker. Det finnes ikke bevis for at sykdommen kan smitte fra menneske til menneske.

Sjelden

Det er ytterst sjelden at mennesker blir smittet av munn- og klovsyke, selv om det ikke er et helt ukjent fenomen. Sist gang Storbritannia hadde et tilfelle var i 1966.

Selv i land der munn- og klovsyke er utbredt blant dyr blir det sjelden meldt om at mennesker er smittet, melder BBC. Totalt 40 tilfeller av smitte til mennesker er blitt bekreftet i tester verden over, etter at en slik test ble utviklet.

Hos mennesker minner sykdommen om en mild influensa. I tillegg til sår eller blemmer på hender, føtter og i munnen kan man også få lav feber. Inkubasjonstiden er vanligvis fra to til seks dager.

Turister

Selv om myndigheter og helsepersonell gjorde sitt ytterste for å berolige folk om den svært lave smittefaren, er turistnæringen likevel bekymret for effekten nyheten har på turistene.

Tirsdag kunngjorde dessuten britiske helsemyndigheter at de vil undersøke om dyrebålene rundt om på den britiske landsbygda utgjør noen helsefare. Miljøverngrupper hevder at bålene sprer kjemikalier som kan forårsake kreft.

Allerede før det mulige menneskelige utbruddet ble kjent tapte turistnæringen 2,6 milliarder kroner i uka fordi turistene holder seg borte av frykt for sykdommen.

Det britiske senteret for økonomi og næringslivsforskning (CEBR) har anslått at utbruddet av munn- og klovsyke vil koste turistnæringen minst 65 milliarder kroner innen utgangen av september.

(NTB)