Foto: AP Photo/The Canadian Press, CDC, Janice Carr
Foto: AP Photo/The Canadian Press, CDC, Janice CarrVis mer

Flere smittet av tuberkulose

Høyeste antall siden 1982.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at det i 2011 ble meldt 361 tilfeller av tuberkulose i Norge. Dette er det høyeste antallet her i landet siden 1982. De fleste pasientene er født utenlands.

Dataene tyder imidlertid på svært lite tuberkulosesmitte i Norge. Bare 44 av dem som fikk tuberkulose i 2011 var født i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet.

Verdens helseorganisasjon regner med at omtrent en tredel av verdens befolkning er smittet og har latent («sovende») tuberkulose. Færre enn en tidel av de som er smittet av tuberkulose vil noen gang bli syke.

De fleste sykdomstilfellene vi ser i Norge i dag skyldes aktivering av latent tuberkulose, ikke nysmitte i Norge.

Behandlingen av tuberkulose er omfattende og langvarig, men langt de fleste, 91 prosent, fullførte i 2010. Mer en to tredeler av tuberkulosetilfellene i 2011 ble oppdaget ved at pasienten søkte lege på grunn av symptomer.

Når sykdommen blir aktiv er 75 prosent av tilfellene i lungene. Symptomene inkluderer brystsmerter, blodige hoste og langvarig hoste i mer enn tre uker. Andre symptomer er feber, frysninger, nattlige svettetokter, appetittmangel, vekttap, blekhet og kraftløshet og en tendens til å lett bli utmattet.

(NTB)