STOR ØKNING: Bydel Søndre Nordstrand har sett en stor oppblomstring av coronasmitte de siste dagene. Her fra Hvervenbukta, et badested i bydelen, lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STOR ØKNING: Bydel Søndre Nordstrand har sett en stor oppblomstring av coronasmitte de siste dagene. Her fra Hvervenbukta, et badested i bydelen, lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Oslo-bydel:

Flere smittet på ei uke enn i hele mai

I hele mai ble det registrert 20 smittede i Søndre Nordstrand, men bare i løpet av den første uka i juni har bydelen registrert 33 tilfeller.

Publisert

Til tross for oppblomstringen av coronasmitte mener Oslo-bydelen at situasjonen er under kontroll.

- Disse tilfellene er alle relatert til konkrete smitteklustre, så til tross for oppgangen har vi per nå en god oversikt over situasjonen i bydelen, skriver bydelsoverlege Anne Stine Garnes i en e-post til Dagbladet.

Mandag ble det registrert ytterligere to tilfeller.

- At smittetallene går opp er selvfølgelig bekymringsfullt, og viser hvor viktig det er at vi alle fortsatt følger smittevernråd, sier Garnes.

HOLDT TALE: Erna Solberg åpnet sentralstyremøtet til Høyre med refleksjoner rundt corona-krisen i Norge. Video: Hoyre.no Vis mer

Mange nærkontakter

Hun forteller at det er god kontroll på smittesituasjonen, til tross for at tilfellene er økende.

- De siste dagene har vi registrert smitte innenfor et par smitteklustre der den enkelte smittede har mange nærkontakter, som gjør at vi har fått en økning. Smittetallet har bl.a. sammenheng med smitte i storfamilier og tette sosiale nettverk som har medført at mange nærkontakter har blitt smittet rundt hvert tilfelle.

Bydelen følger opp situasjonen ved å isolere smittede, sette nærkontakter i karantene eller teste dem, og ved direkte rådgivning og veiledning om smittebegrensende tiltak til de involverte.

- Vi har foreløpig god oversikt og kontroll på smitten, og målet er at smitteoppfølgingsarbeidet skal begrense videre smitte.

Oslo skiller seg ut

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sa søndag til NTB at det er mer bekymring rundt situasjonen i Oslo enn resten av landet.

Av 59 nye smittetilfeller i Norge i løpet av de første fem dagene i juni, var 41 i Oslo.

I tillegg til Søndre Nordstrand har også bydelen Alna sett en smitteøkning.

Rostrup Nakstad sa imidlertid at det er såpass lave tall at det er håndterlig, og forsikret at det ikke er snakk om et nytt utbrudd.

- Men vi ønsker jo at man skal få kontroll på smittesituasjonen også i disse bydelene, sånn at tiltak som gjelder hele byen, blir mindre nødvendige.

Han sier til NTB det er som ventet at smittetallene i tett befolkede områder går saktere ned.

- Der folk bor tett, lever tett og også er tettere på hverandre ute i det offentlige rom, for eksempel på T-baner og andre ting, så tar det lengre tid å få kontroll på smitte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer