Flere smittet på Everest - frykter utbrudd

- Du kan høre folk hoste overalt, men dette er ikke bare den vanlige hosten klatrere får her.

BASECAMP: Flere bekreftede tilfeller av corona har ført til frykt for et voldsomt utbrudd på Mount Everest. Foto: Shutterstock / NTB
BASECAMP: Flere bekreftede tilfeller av corona har ført til frykt for et voldsomt utbrudd på Mount Everest. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere bekreftede tilfeller av corona på basecampen på Mount Everest har skapt frykt blant klatrere. Nå spekuleres det i om man står overfor et større utbrudd, skriver BBC.

Minst 17 smittetilfeller skal allerede være bekreftet. Flere av dem er allerede sendt til sykehus.

- Nesten alle klatrere får hoste her, men vi ser nå tilfeller hvor personer får andre symptomer, og vi prøver å isolere dem så godt vi kan, sier doktor Prakash Kharel til BBC.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer

- Ikke vanlig hoste

Situasjonen bekreftes av lederen i Furtenback Adventures, Lukas Furtenback.

- Du kan høre folk hoste overalt, men dette er ikke bare den vanlige hosten klatrere får her. Du skjønner at folk har smerter og at de har andre symptomer som feber og kroppssmerter, sier Furtenback til BBC.

Omkring 1500 personer, de fleste av dem sherpaer og guider, skal befinne seg på Mount Everest for tida.

Hardt rammet

Nepal er for tida hardt rammet av viruset. Alle flygninger til, fra og internt i Nepal er innstilt i halvannen uke, mens landet forsøker å slå ned smitten. Den norske klatreren Erlend Ness fra Trondheim testet nylig positivt mens han var i Nepal for å prøve seg på Mount Everest.

- Etter 10 år med bestigning av høye fjell verden rundt uten høydesyke, ikke engang hodepine, ble jeg veldig syk på vei opp til Everest Basecamp. Etter tre dager der oppe med medisinering og oksygentilførsel ble jeg fløyet i helikopter ned til Katmandu i dag, og ligger nå på sykehus med diagnosen lungeødem, skrev han på sin Facebook-side.

Det er uklart hvor mange klatrere som er i landet for tida, men mai er høysesong på de høyeste toppene i Himalaya. Ifølge Worldometers har Nepal registrert over 350 000 smittetilfeller og over 3400 dødsfall knyttes til viruset.

DØDSFALL: Ti personer har omkommet på verdens høyeste fjell, Mount Everest den siste uken, ifølge nyhetsbyrået AFP. Lørdag landet to nordmenn som nådde toppen 16. mai på Oslo Lufthavn. De ble vitne til flere døde. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN, privat og Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Mangler testkapasitet

Ifølge BBC har det vært sterkt ønsket med testmuligheter i forbindelse med Basecamp. Dette har imidlertid ikke latt seg gjøre å få på plass.

- Vi har etterspurt en teststasjon, men myndighetene har sagt at de ikke kan gi oss lov til å sette det opp, sier Kharel.

Flere av de største ekspedisjonsgruppene har benyttet seg av medbragte tester som de utfører selv. Dette har hjulpet noe på smittesporing og isolasjon, men situasjonen beskrives likevel som utfordrende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer