Flere som sitter i fengsel kan få ankesaker gjenåpnet

Ankebehandlinger i straffesaker som tidligere er avvist uten begrunnelse kan gjenåpnes, slår Høyesterett fast.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Høyesterett sier ja til å gjenåpne ankebehandlinger i straffesaker som tidligere er avvist uten begrunnelse for avslaget.

Les Høyesteretts avgjørelse i sin helhet her (PDF).

- Dette er en veldig viktig avgjørelse, som viser at rettssikkerheten knyttet til ankesaker ikke har vært god nok i Norge, siden man har avvist anker uten begrunnelse, sier Anders Ryssdal ved advokatfirmaet Wiersholm til Dagbladet.

Han var advokat i den såkalte restauratørsaken for FNs Menneskerettighetskomite, og i Høyesteretts storkammersaker i 2008 og 2009 om ankenektelser i straffesaker og sivile saker.

- Det er for tidlig å si hvor mange som vil benytte seg av muligheten til å gjenåpne ankesaker, men det kan bli et betydelig antall personer, sier Ryssdal, som i formiddag ikke hadde fått lest teksten i høyesterettsavgjørelsen.

Avgjørelsen åpner ifølge NTB for at straffesaker hvor den dømte er nektet anke videre uten begrunnelse, kan kreves gjenåpnet gjennom Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Høyesterett bestemte imidlertid at det bare er saker yngre enn fem år som omfattes av rettsavgjørelsen. I saker hvor den dømte fremdeles sitter i fengsel kan derimot denne begrensningen bli opphevet.

— Dette er en veldig viktig avgjørelse som åpner for ny vurdering av ankespørsmålet for mange med rettskraftige dommer, sier advokat John Christian Elden, som førte saken for en bedrageridømt klient i Høyesterett, til NTB.