Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere statsråder og statssekretærer tok med mobiler til høyrisikoland

Avdekket etter spørsmål fra Stortinget.

KONTROLLKOMITEEN: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) varsler at den ukjente mobilbruken skal opp i Stortinget i høst. Video: Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet har svart Stortinget på flere spørsmål om bruk av elektronisk utstyr i såkalte «høyrisikoland». Dette er land der Politiets sikkerhetstjeneste mener den digitale etterretningstrusselen er svært høy. Disse landene er Iran, Russland og Kina.

Spørsmålene fra Stortinget kom i etterkant av at Per Sandberg innrømmet å reise til flere høyrisikoland med tjenstetelefonen, stikk i strid med andbefalingene fra Politiets sikkerhetstjeneste.

I svaret til Stotinget kommer det fram at både én statsråd og to statssekretærer har tatt med seg elektronisk utstyr til de tre landene, uten at har vært foretatt noen sikkerhetsvurdering i forkant.

TIL KINA: Siv Jensens statssekretær, Petter Kvinge-Tvedt (Frp),i Finansdepartementet, reiste til Kina med jobbtelefonen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TIL KINA: Siv Jensens statssekretær, Petter Kvinge-Tvedt (Frp),i Finansdepartementet, reiste til Kina med jobbtelefonen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Det ble heller ikke foretatt spesielle tiltak slik at telefonene ikke skulle kunne kompromitteres, skriver justisdepartementet i sitt svar:

«I mai 2016 gjennomførte statssekretær Petter Kvinge Tvedt i Finansdepartementet en privat reise til Hong Kong og Macao. Siden disse lokasjonene var visumfrie, vurderte han dem ikke til å være til et høyrisikoland og tok etter egen vurdering med sin ordinære tjenestetelefon på reisen. Telefonen hadde ikke departementets saksbehandlingssystem installert.»

Samferdselsminister og Frp-nestleder Ketil Solvik Olsen reiste med sin statssekretær til Russland med sine telefoner i 2017:

«Høsten 2017 deltok statsråd Ketil Solvik-Olsen sammen med statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet på veiåpning som involverte korte arrangementer både på norsk og russisk side av grensen. Ved disse arrangementene hadde både statsråden og statssekretæren med seg sin ordinære tjenestetelefon. De få timene statsråden var i Russland, var mobiltelefonen bevisst satt i flymodus og i personlig varetekt under hele oppholdet. Telefonene hadde ikke departementets saksbehandlingssystem installert.»

SAMDERDSELSMINISTER: Ketil Solvik Olsen (Frp). Foto: Scanpix
SAMDERDSELSMINISTER: Ketil Solvik Olsen (Frp). Foto: Scanpix Vis mer

Videre skriver departementet at ansatte også har tatt med seg mobiltelefoner til høyrisikoland etter at det er gjort nærmere sikkerhetsvurderinger:

«I tillegg er det tre tilfeller, foruten Utenriksdepartementet, av at tjenestetelefoner er tatt med etter at departementet i forkant gjorde en sikkerhetsvurdering og spesielle tiltak ble iverksatt slik at telefonene ikke skulle kunne kompromitteres:

I februar 2017 besøkte daværende statssekretær Kjell-Børge Freiberg i Olje- og energidepartementet Iran. Han hadde med sin ordinære tjenestetelefon, der det var installert sikkerhetsprogramvare og satt særskilte begrensninger for hva telefonen kunne brukes til, samt at den til enhver tid skulle være i hans besittelse. Til tale var det anskaffet lånetelefon for denne reisen.

I april 2017 besøkte daværende statssekretær Lisbeth Norman i Helse- og omsorgsdepartementet Kina. Etter en samlet vurdering ble tjenestetelefonen benyttet i området. Saksbehandlingsverktøy var ikke tilgjengelig på telefonen.

I april 2017 besøkte statsministeren, statssekretær Ingvild Stub og daværende statssekretær Sigbjørn Aanes Kina. Tjenestetelefoner ble medbragt for bruk på reisen til og fra. Før ankomst til Kina ble telefonene slått av, samlet inn og det ble iverksatt tiltak for å sikre at telefonene ikke skulle kunne kompromitteres. Prosedyren ble fastlagt etter at råd fra PST var innhentet. Telefonene ble ikke brukt i Kina. Lånetelefoner ble brukt under oppholdet. Nettbrett ble behandlet på samme måte.»

Reaksjoner på Stortinget

Svaret fra regjeringen får opposisjonen til å reagere:

- Dette viser dessverre det vi har mistenkt hele tida: Det har vært en dårlig sikkerhetskultur i regjeringen og dette har ikke blitt tatt på alvor av statsminister Erna Solberg, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Fylkesnes sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Han varsler at saken vil komme på bordet der.

-Jeg kommer til å ta saken videre til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Vi må kreve at Erna Solberg selv svarer på spørsmålene vi stiller henne.

SVEKKET STATSMINISTER: SV-leder Audun Lysbakken mener at det er klokt av Per Sandberg å trekke seg som statsråd, men sier at regjeringen ennå ikke er ferdig med saken. Video: Ingrid Cogorno Vis mer