ØNSKETENKNING?: Slik så det ut på Aker Brygge i Oslo sist nyttårsaften. For mange blir et slikt skue dessverre bare et vagt minne. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
ØNSKETENKNING?: Slik så det ut på Aker Brygge i Oslo sist nyttårsaften. For mange blir et slikt skue dessverre bare et vagt minne. Foto: Torstein Bøe / NTB ScanpixVis mer

Nyttårsaften

Flere steder avlyser fyrverkeriet - slik blir rakettværet der du bor

Fyrverkeriopplevelsen landet rundt spenner fra miserabel til OK. Men enkelte steder må vente et år på grunn av dårlig vær.

Har du brukt store summer på fyrverkeri som du skal fyre av når klokka runder midnatt, i forventning om et spektalulært skue? Investeringen kan enten vise seg å være velplassert eller en solid fiasko, alt etter hvor du bor i landet.

Bor du langs kysten fra Lindesnes til Nordland - som svært mange gjør - ser det dessverre ikke så bra ut, ifølge Martin Granerød, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

- Fra Rogaland og vestlige Vest-Agder til den nordlige delen av Nordland blir det nedbør i form av regn. På Vestlandet og i Trøndelag blir det også en del vind - stiv til sterk kuling. Dette ødelegger nyttårsfeiringen, sier Granerød til Dagbladet.

Norges vassdrags- og energidirektorat har søndag kveld utstedt gult varsel om flomfare for deler av Vestlandet og Trøndelag, på grunn av store forventede nedbørsmengder.

Avlyst flere steder

Mandag ettermiddag melder flere lokalaviser om at fyrverkeriet er avlyst i deres område. I Kristiansund setter vinden en stopper for nyttårsrakettene i byen. Kommunen fattet avgjørelsen på et møte klokken 12.00 på mandag, skriver avisa Tidens Krav.

Sunnmørsposten skriver at Ålesund kommune har tatt samme beslutning som kristiansunderne.

- Slik vinden dreier nå, er det dessverre umulig å gjennomføre fellesfyrverkeri i Ålesund og Giske, sier Roy Petter Normann i Svea Unique Pyrotechnic til avisa.

Litt lenger sør, i Ulsteinvik, opplever de ifølge Vikebladet samme problem. Konklusjonen er at det ikke er trygt å sende opp fyrverkeri i sentrum.

- Det er for sterk vind til at det er forsvarlig for oss å sende opp fyrverkeri, sier daglig leder i Krohn Pyroteknikk, Claus Ivar Krohn, i en pressemelding.

Tørt i øst

Mens Møre-kysten sliter med å få sendt opp fyrverkeriet, er det Østlandet som kommer best ut av værsituasjonen i Sør-Norge, sier meteorolog Granerød.

- Fra østlige Agder og oppover langs Skagerrak-kysten blir det en del vind - liten til stiv kuling, men Østlandet slipper den verste vinden ved midnatt, selv om man bør forvente vindkast. Det blir også tørt, opplyser Granerød.

Men i fjellet i Sør-Norge kan folk belage seg på dårlig vær.

- Det blir kraftig vind med snø, og vi har utstedt gult varsel, sier meteorologen.

Han legger til at det i lavlandet i Sør-Norge for en stor del blir mildt, med plussgrader. Snø påtreffer man først ca. 1000 meter over havet.

Kaldt lengst nord

Nord for det miserable kystbeltet Granerød har skissert, bedrer det seg.

- Troms får forholdsvis greit vær, med rolige vindforhold. Det blir vel å merke litt skyer og kanskje spredt nedbør i indre strøk. I Finnmark kommer det litt snø, sier han og legger til at temperaturen for de to fylkene gjennomgående blir lavere enn lenger sør.

Er du blant dem som tilbringer nyttårsaften på Svalbard, er det gode sjanser for gode rakettforhold.

EPISODE 25: Sigurd Storm, Dagbladets julekonge, viser deg hvordan du pynter bordet til nyttårsaften. Godt nytt år! Se alle episodene her: https://www.youtube.com/watch?v=2CNgVD1D3ic&list=PLxz-E8oobCInR3po1MEABvf4A6nDXxXts Regi og foto: Endre Vellene Prosjektleder, klipp, grafikk og b-foto: Håkon Eikesdal B-foto: Per Ervland, Lise Rafaelsen, Thoma... Vis mer

- På Spitsbergen blir det nordlig vind med skiftende skydekke. Men det blir kaldt - kanskje ned i minus 17 grader, sier Granerød.

Han opplyser videre at det utover i uka kan ventes en noe skiftende værtype i hele landet.

Maner til forsiktighet

Skulle du befinne deg et sted med gode fyrverkeriforhold, advarer Luftfartstilsynet mot en fare som øker for hvert år: droner som folk bruker til å fotografere rakettene fra lufta.

- Dersom dronen faller i hodet på noen, kan det få ganske fatale følger, sier tilsynets kommunikasjonsdirektør Frank Gøran Nordheim til NTB.

Han anbefaler dronepiloter å sette seg inn i regelverket på nettsida dronelek.no.