Klimaendringer

- Flere steder på verdensarv­lista står i fare for å forsvinne

Utviklingen kan ikke reverseres, sier norsk forsker.

- KAN FORSVINNE: Et av stedene som står i fare for å rammes av klimaendringene, er Yellowstone nasjonalpark i USA. Foto: NTB Scanpix
- KAN FORSVINNE: Et av stedene som står i fare for å rammes av klimaendringene, er Yellowstone nasjonalpark i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hittil har over tusen steder fått en plass på UNESCOs verdensarvliste, som består av både kultursteder og naturområder.

Men om klimaforandringene fortsetter, vil mange av disse stedene enten miste sin unike verdi eller forsvinne helt, frykter forskere.

Klimaturisme

- Nesten alle verdensarvstedene er truet av klimaendringer i stor eller liten grad, sier Adam Markham, nestleder for klima- og energiprogrammet ved Union of Concerned Scientists til CNN.

Et eksempel som stadig brukes er Jakobshavn-isbreen på Grønland, der myndighetene markedsfører isbreen som en «mulighet til å oppleve klimaendringene på nært hold».

- Møter vi ikke målene i Parisavtalen, kommer vi til å miste mange verdensarvsteder, sier Markham.

Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning, sier utviklingen ikke kan snus, selv om vi når målene i Parisavtalen.

- Det reverserer ingenting. Selv med 1 grads stigning blir det mye verre, med påfølgende høyere kostnader for å bevare verdensarvstedene, sier Samset til Dagbladet.

Yellowstone i fare

Ifølge en felles rapport fra FNs miljøprogram, UNESCO og Union of Concerned Scientists opplever Yellowstone nasjonalpark i USA kortere vintre med mindre snøfall, varmere elver samt krympende innsjøer og våtmarker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer