Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaendringer

- Flere steder på verdensarv­lista står i fare for å forsvinne

Utviklingen kan ikke reverseres, sier norsk forsker.

- KAN FORSVINNE: Et av stedene som står i fare for å rammes av klimaendringene, er Yellowstone nasjonalpark i USA. Foto: NTB Scanpix
- KAN FORSVINNE: Et av stedene som står i fare for å rammes av klimaendringene, er Yellowstone nasjonalpark i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil har over tusen steder fått en plass på UNESCOs verdensarvliste, som består av både kultursteder og naturområder.

Men om klimaforandringene fortsetter, vil mange av disse stedene enten miste sin unike verdi eller forsvinne helt, frykter forskere.

Klimaturisme

- Nesten alle verdensarvstedene er truet av klimaendringer i stor eller liten grad, sier Adam Markham, nestleder for klima- og energiprogrammet ved Union of Concerned Scientists til CNN.

KAN RAMMES: Forskere mener at Frihetsgudinnen i USA i større grad kan bli rammet av flom og stormskader på grunn av klimaendringer i framtida. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix
KAN RAMMES: Forskere mener at Frihetsgudinnen i USA i større grad kan bli rammet av flom og stormskader på grunn av klimaendringer i framtida. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Et eksempel som stadig brukes er Jakobshavn-isbreen på Grønland, der myndighetene markedsfører isbreen som en «mulighet til å oppleve klimaendringene på nært hold».

- Møter vi ikke målene i Parisavtalen, kommer vi til å miste mange verdensarvsteder, sier Markham.

Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning, sier utviklingen ikke kan snus, selv om vi når målene i Parisavtalen.

- SKADEN ALLEREDE SKJEDD: Klimaforsker Bjørn Samset sier skadene på verdensarvstedene ikke kan reverseres, selv om vi klarer å oppnå målene i Parisavtalen.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
- SKADEN ALLEREDE SKJEDD: Klimaforsker Bjørn Samset sier skadene på verdensarvstedene ikke kan reverseres, selv om vi klarer å oppnå målene i Parisavtalen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Det reverserer ingenting. Selv med 1 grads stigning blir det mye verre, med påfølgende høyere kostnader for å bevare verdensarvstedene, sier Samset til Dagbladet.

Yellowstone i fare

Ifølge en felles rapport fra FNs miljøprogram, UNESCO og Union of Concerned Scientists opplever Yellowstone nasjonalpark i USA kortere vintre med mindre snøfall, varmere elver samt krympende innsjøer og våtmarker.

Forskerne bak rapporten anslår at nesten halvparten av våtmarkene kan gå tapt, og at hyppigere branner trolig vil føre til at den tette skogen blir et mer åpent skogsområde over tid.

Også Frihetsgudinnen i New York kan rammes av klimaendringene, mener forskerne. Da orkanen Sandy rammet i 2012, ble deler av statuens interne struktur skadet.

Ifølge rapporten er det en risiko for at stigningen i havet og økt intensitet på stormer i framtida kan ramme statuen enda hardere enn orkanen i 2012.

Flom i Venezia

Venezia er et av verdens mest populære turistmål, og i 2017 ble den italienske juvelen besøkt av over 30 millioner turister. I juli skal UNESCO vurdere om Venezia skal plasseres ved siden av USAs Everglades National Park og regnskogen i Madagaskar på lista over verdensarv i fare.

Dette på grunn av at flere flommer har rammet byen det siste året. Etter hvert som havnivåene stiger, blir problemet mer og mer alvorlig.

FLOM: I rapporten står det at Stonehenge er blant stedene i Storbritannia som er utsatt for nedbørsrelaterte skader. Foto: Ben Birchall / Pa Photos / NTB Scanpix
FLOM: I rapporten står det at Stonehenge er blant stedene i Storbritannia som er utsatt for nedbørsrelaterte skader. Foto: Ben Birchall / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge rapporten stiger havnivået også rundt Storbritannias kyst, som gjør at kulturperler som Stonehenge står i fare for å bli rammet av flom og ekstreme nedbørsmengder.

Stigende havtemperaturer

Stigende havtemperaturer har påvirket korallrev, som Aldabra-atollen i Det indiske hav, Belize Barrier Reef i Atlanterhavet og Great Barrier Reef i Australia, de siste åra.

I 2016 og 2017 tok varmebølger livet av omtrent halvparten av korallene på Great Barrier Reef.

Når vannet blir varmt nok, over 30 grader, stikker algene av. Kort tid etter blir korallene kritthvite, og prosessen med koralldød begynner.

- Overvåker stedene

Mechtild Rössler, direktør for UNESCOs verdensarvsenter, sier til CNN at de kontinuerlig overvåker klimaendringenes effekt på stedene.

- Hvis vi ikke kan beskytte disse stedene mot truslene, hvordan vil framtida se ut? Verdensarv-konvensjonen sier at vi må identifisere disse unike stedene og overføre dem til framtidige generasjoner. Hvis vi ikke har noe igjen å overføre, er dette en dramatisk situasjon, sier hun.

Ifølge Adam Markham, nestleder for klima- og energiprogrammet ved Union of Concerned Scientists, kan en løsning være å utvikle en sårbarhetsindeks.

- Dette vil gjøre det mulig for land som håndterer arvsteder å bedre forstå, overvåke og takle risikoen for klimaendringer, sier han.

OVERSVØMMES: Venezias historiske sentrum blir stadig oversvømmet. Det vil ifølge prognoser skje stadig oftere i framtida. Foto: Luca Bruno / AP / NTB Scanpix
OVERSVØMMES: Venezias historiske sentrum blir stadig oversvømmet. Det vil ifølge prognoser skje stadig oftere i framtida. Foto: Luca Bruno / AP / NTB Scanpix Vis mer

Flere ekstreme stormer

- Dette er eksempler vi nevner overalt, hele tida. Havet vil ta øya Frihetsgudinnen står på (Liberty Island, red.anm.), og til slutt også Manhattan, sier Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning, til Dagbladet.

Han presiserer:

- Havet stiger, men det er en mer snikende ting som skjer på lang sikt. På kortere sikt blir det flere orkaner som Sandy - det blir ikke nødvendigvis flere orkaner, men de blir sterkere enn før.

Samset forteller at trusselen mot verdensarvstedene er sammensatt.

- Klimaendringer slår seg sammen med andre ting. Venezia synker uansett, men i tillegg kommer den enorme tilstrømningen av turister, og surere og høyere vann, som sammen utgjør trusselen mot stedene.

- Mye penger

Klimaforskeren understreker at Stonehenge og Frihetsgudinnen neppe går i oppløsning med det første.

- De blir nok stående en stund til. Konservatorer jobber med å bevare disse stedene, og mye penger legges inn i arbeidet, sier han.

- Men hva med alle de andre stedene, som ikke står på verdensarvlista? Alt som skjer med Taj Mahal (i India), skjer også med alle landsbyene og jordbruket i nærheten, i et land med en milliard innbyggere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!