Flere steinsprang fra Veslemannen

Fjellpartiet har aldri vært så nær ved å rase.

LIVE: I nedre del av Veslemannen beveger det seg nå i 31 cm i døgnet varsler NVE. Farenivået ligger fortsatt på rødt. Video: NRK Vis mer

Torsdag er det to-tre ganger så raske bevegelser i fjellpartiet Veslemannen sammenlignet med i går.

Bevegelsene er nå på én meter i døgnet i den øvre delen, og omtrent 40 cm/døgnet i det nedre frontpartiet, som kalles Spiret.

Dette er de største bevegelsene som har vært i fjellpartiet. Det er den nedre delen av fjellets bevegelser som er kritisk - og som kan føre til at hele fjellet raser.

- Det er sannsynlig at det vil bli et skred. Dette er en respons på nedbøren som kom i natt, sier Lars Blikra i NVE til Dagbladet.

- Svakt fjell

Han understreker at det er vanskelig å spå hvor raskt dette kan skje, fordi bevegelsene også kan stoppe opp igjen.

- Men det er et svakt fjell, sier han.

Sivilforsvaret har registrert mange steinsprang i forbindelse med at bevegelsene økte fra klokka 01.30 i natt. Torsdag kan man tydelig se flere steinsprang fra fjellpartiet. (Se video øverst i saken).

Blikra forteller på en pressebrief i Rauma at det har kommet bortimot 10 mm nedbør, og at dette utløste flere ras gjennom natta. Han forteller at bevegelsene er økende, og at de følger med. Samtidig understreker han at dette kan endre seg raskt.

- Det er store bevegelser, og vi må følge med. Det beveger seg fort. Det har aldri vært så store bevegelser. For oss er ikke dette dramatisk. Vi håper at fjellet skal ned og er fortrolige med situasjonen, sier han til NRK, som er på stedet.

- Det er mer sannsynlig at fjellet vil rase nå enn tidligere, legger han til.

Det er meldt mer nedbør utover dagen. Det er nå 0 grader på Mannen, og noe av nedbøren kommer som snø.

STEINSPRANG: Det er registrert flere steinsprang i Veslemannen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
STEINSPRANG: Det er registrert flere steinsprang i Veslemannen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

- Vil rase

Allerede i går opplyste NVE at det er sannsynlig at fjellet vil rase i nærmeste framtid, og nå er bevegelsene dobbelt så raske.

Farenivået på Veslemannen har vært rødt siden fredag. Da ble beboerne under fjellpartiet evakuert for 16. gang.

- Med hastigheten som er, håper vi at det begynner å komme en ende på dette. Det er godt nytt. Alle er evakuert og toget går ikke, så det er ikke en fare i den forstand. Vi håper at et skred skal komme og sette strek. Siden 2014 har vi stått i denne situasjonen, sier ordfører Lars Olav Hustad.

Veslemannen er en relativt liten, men aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen. Partiet har et volum på 120 000 til 180 000 kubikkmeter, og utgjør rundt 1 prosent av Mannens samlede volum.