Flere storstreiker i vente

Norge kan bli gradvis lammet fra neste uke. Dagen før LO trapper opp streiken skal flere store organisasjoner møte arbeidsgivere i et siste forsøk på en forhandlingsløsning. Dersom partene ikke blir enige kan en ny streikebølge skylle over landet fra slutten av mai. Også norske TV-skjermer kan bli svarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO Kommune har brutt forhandlingene med Kommunenes Sentralforbund (KS). Mandag skal Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) møte KS i et siste forsøk på å finne en løsning før de ber meklingsmann Reidar Webster om hjelp.

Offentlig sektor har frist til 25. mai med å finne en meklingsløsning. Dersom Webster ikke lykkes i å bringe partene til enighet kan en streik ramme 435 kommuner, 17 fylkeskommuner og 500 bedrifter, som el-verk, busselskaper, fergerederier, barnehager og renholdsverk.

- Gitt opp

I NRK er det også uro etter at journalistlaget har brutt de lokale forhandlingene. Mandag skal NRKJ i et møte med NAVO, den sentrale arbeidsgiverorganisasjonen.

- Vi har gitt opp. Med mindre vi får et overraskende tilbud mandag, går vi til mekling, sier NRKJ-leder Eva Stabel til Dagbladet :på nettet.

Konflikten i privat sektor har skaper også problemer for oppgjøret i offentlig sektor.

- Vi kan risikere å måtte reforhandle oppgjøret, og at vår løsning blir nedstemt på bakgrunn av hendelsene i privat sektor, sier direktør Jan F. Andersen-Gott i KS.

Han velger likevel å se lyst på utsiktene for en forhandlingsløsning.

- Forhandlingsstemningen har vært veldig god. Vi ville funnet en løsning hvis ikke LO og NHO hadde vært i konflikt. Nå virker det desverre som det er gått prestisje i oppgjøret mellom dem, sier Andersen-Gott til Dagbladet :på nettet.

torgeir.fjeld@dagbladet.no