Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere støtter Gro

GENHVE (Dagbladet): - Jeg føler at jeg har bred støtte, men det er fem kandidater til jobben, og det er stor virksomhet i korridorene. Gro Harlem Brundtland tør ikke ta seieren på forskudd, men norske diplomater føler seg mer og mer trygge på norsk seier i Genhve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi bør være edruelige og ikke ta avgjørelsen for gitt, men de siste dagene har gitt oss økende tro på at Harlem Brundtland har oppslutning til å bli valgt på tirsdag, sier ambassadør ved den norske FN-delegasjonen i Genhve, Bjørn Skogmo, til Dagbladet.

Han sier at flere land de siste dagene har «spikret» den støtten de tidligere har lovet til Norges kandidat. Dessuten har nye land kommet til og uttrykt seg positivt til Gro.
Skogmo vil ikke si hvilke land som den siste uka har kommet med positive signaler og understreker at det er mange usikkerhetsmomenter i en hemmelig avstemning.

Andre omgang

Men flere norske diplomater i delegasjonen og den norske kampanjen for Gro mener det mest sannsynlige er at hun blir valgt i andre valgomgang. Noen vil ikke engang utelukke at hun kan få de tilstrekkelige 17 stemmene i første runde.

Hovedpersonen selv vil ikke spå utfallet. Hun hastet i går inn til et nytt styremøte i betongkolossen til Verdens helseorganisasjon.

- Dette er en helt ny opplevelse for meg. Utvelgelsen kan vel sammenliknes med en nominasjon, men her er situasjonen at bare én blir utpekt, sier hun.
Det er også nytt for Norges tidligere statsminister å drive kampanje for sin egen person, ikke valgkamp på vegne av Arbeiderpartiet.

Ikke salg

- Men jeg føler ikke at jeg forsøker å selge min egen person. Det er ikke slik det foregår. Jeg møter representanter for medlemslandene og diskuterer internasjonale helsetiltak. Det er politikk, og det er jeg vant til å drive med, sier hun.

Tre dager før styret i WHO lukker seg inne og begynner den skriftlige og hemmelige avstemningen, syder det i den sveitsiske FN-hovedstaden. Diplomater, som i over ett år har kjempet for sine lands kandidater, driver intens lobbyvirksomhet til siste time. Gamle avtaler blir spikret og nye allianser inngått. Og en og annen planter en historie mot et annet lands kandidat.

- Det har selvsagt også vært utspill mot Gro, men vi har ikke registrert noen skittkampanje mot henne, sier en norsk tjenestemann.
Se side 3, del 2

<B>HÅNDTRYKK:</B> Gro Harlem Brundtland tar regionaldirektør Han i hånda før hun haster videre til styremøte i Verdens Helseorganisasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!