Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere studenter kan ha fått kreft

Kreft-tragedien ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) vokser i omfang: Ytterligere to menn, som studerte ved samme institutt som de tre døde, skal ha utviklet kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom disse opplysningene stemmer, er det så spesielt at det begynner å bli dramatisk, sier overlege Bjørn Hilt ved Regionsykehuset i Trondheim.

Dermed har i alt seks tidligere studenter ved samme avdeling på universitetet utviklet blod- eller lymfekreft. Tre av disse er døde. Det var NRK Dagsrevyen som i går meldte om de to nye tilfellene av blodkreft.

Kreftregisteret skal nå bistå i arbeidet med å finne ut om det har vært liknende tilfeller ved andre laboratorium rundt i landet.

- Jeg er glad for at alle ressurser nå settes inn for å finne årsaken til krefttilfellene, sier en enkemann til Dagbladet. Han mistet sin kone for fire år siden, bare et par år etter at hun forlot universitetet i Trondheim.

- Klart vi har spekulert lenge hva årsaken til kreften kan være. Kanskje vi snart får noen svar, sier han.

Universitetsledelsen orienterte om de fire første tilfellene på en pressekonferanse tirsdag formiddag. Alle var hovedfagsstudenter ved Botanisk institutt på Rosenborg.

Universitetet og leger tror påvirkning fra radioaktiv stråling eller skadelige kjemiske stoffer i spesielt ett laboratorium kan være årsaken til kreftutviklingen.

- Jeg kan ikke bekrefte at vi har fått to nye tilfeller, men skulle det stemme, forsterker det mistanken om at dette ikke bare er en tilfeldig opphopning av krefttilfeller, sier assisterende universitetsdirektør Peter Lykke.
De radioaktive og kjemiske stoffene som er brukt i Trondheim, brukes også ved de fleste universiteter og i svært mange laboratorier rundt i landet - uten at det er påvist en opphopning av krefttilfeller ved disse stedene.

De to nye krefttilfellene rammet menn fra Trondheim. Den ene er 35 år gammel, og han studerte biologi på Rosenborg fra 1988 til 1993. Han fikk diagnosen blodkreft i januar i år, og har nettopp hatt en beinmargstransplantasjon. Den andre mannen er i dag 43 år gammel og han studerte biokjemi i halvannet år fra 1974 til 1975. Han fikk blodkreft i 1993, og også han har gjennomgått en beinmargstransplantasjon.

Hele Norges coronakart