Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere studenter sliter med psyken

Norske studenter har flere psyiske plager enn resten av befolkningen.

STUDENTENE SLITER: Norske studenter sltier med psykiske plager, det viser en ny nasjonal undersøkelse. Grunneneer utmattelse, eksamenspress og mange forpliktelser. Foto RØST/ESPEN Dagbladet
STUDENTENE SLITER: Norske studenter sltier med psykiske plager, det viser en ny nasjonal undersøkelse. Grunneneer utmattelse, eksamenspress og mange forpliktelser. Foto RØST/ESPEN Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15 prosent av de norske studentene sliter psykisk, det viser SHoT, en nasjonal undersøkelse av norske studenters psykiske og fysiske helse, utført av TNS Gallup på oppdrag av studentsamskipnadene i Bergen, Oslo og Trondheim.

Eksamensangst, forventningspress og mange forpliktelser gjør at studenter har flere psykiske plager enn resten av befolkningen.

- Blant studentene i Norge er det om lag 15 prosent som sliter på ulike områder. Undersøkelsen tyder på at studenter er noe overrepresentert i forhold til andre deler av befolkningen når det kommer til psykiske plager. Lav studiemestring, redusert livskvalitet og ensomhetsfølelse står sentralt, sier Marit Eskeland, medlem i styringsgruppen for SHOT 2010 og leder for helsetjenesten i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.

- Høye ambisjoner Nesten halvparten av studentene i undersøkelsen mener at de bruker for lite tid på studiene.

- Mange studenter kan ha høye ambisjoner og stiller høye krav til seg selv. Dette må ses i sammenheng med studenttilværelsen: de aller fleste har en jobb ved siden av, man skal innfri i forhold til akademiske krav, man skal bestå eksamen og levere oppgaver. I tillegg vil mange delta på sosiale aktiviteter, sier Eskeland.

Eksamensangst og redsel for muntlige fremlegg er også viktige faktorer for lav studiemestring. En av ti studenter har mye eksamensangst, 14 prosent av kvinnene og 7 prosent av mennene. Andelen som har redsel for muntlige presentasjoner er 19 prosent blant kvinner og 10 prosent blant menn. Undersøkelsen viser at flere kvinnelige studenter føler seg mindre kompetente og mestrende på studiet sammenlignet med mannlige studenter. Samtidig har de minst like god evne til å gjennomføre studiene som menn.

 
Det sosiale er viktig Undersøkelsen viser at studenter knytter nære vennskapsbånd i studietiden. Det sosiale nettverket har stor betydningen for studentenes mestring og trivsel på studiet. Menn er mer sårbare enn kvinner på det sosiale området. Fadderordningen spiller en sentral rolle i inngangen til studielivet.

- Denne rapporten peker på betydningen av et enda tettere samarbeid mellom studentene, samskipnadene og utdanningsinstitusjonene i oppfølgingen av studentenes psykiske og fysiske helse. Resultatene fra undersøkelsen er et viktig underlag for videreutvikling av helse- og rådgivningstilbudet, presiserer Marit Eskeland.

For første gang har studentsamskipnadene i Bergen, Oslo og Trondheim tatt initiativ til å gjennomføre en nasjonal undersøkelse av de norske studentenes psykiske og fysiske helse. Undersøkelsen er utarbeidet i samarbeid med studentenes Velferdsting i de tre byene og inkluderer også studentsamskipnadene i Stavanger, Oppland, Telemark og Finnmark.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!