Flere svensker på rømmen

Minst to stakk av fra lukket anstalt etter å ha truet med kniv og tatt en fangevokter som gissel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To svenske fanger rømte i kveld fra fengslet i Mariefred i Sverige. De kom seg ut ved å true personalet med kniv, og tok med seg en fengselsvokter som gissel, melder Aftonbladet.

Avisa siterer TT på at den ene fangen er dømt for mord og den andre for narkotikaforbrytelser.

Dette er ikke den første fangeflukten Sverige utsettes for i år. Da nynazisten Tony Olsson og tre kamerater forsvant fra Hall i juli, førte det til hard kritikk av den svenske justisministeren Thomas Bodström for den dårlige sikkerheten i svenske fengsler.

Nå har det altså skjedd igjen.

Intens jakt

- Jeg vet ikke enda hvor mange som har stukket av, eller eksakt hvem det gjelder. Klart er det imidlertid at flere har rømt, opplyser fengselssjef Henrik Svärd til Expressen.

Store politistyrker jakter nå på rømlingene, blant annet er et helikopter rekvirert.

Fangene kom seg unna i en bil som oppgis å være danskregistrert, og en av fengselsvokterne er altså i fangenes varetekt.

Opprør tidligere

Mariefredsanstalten er en lukket anstalt med litt over hundre innsatte. De fleste soner lengre straffer, flere for narkotikarelaterte lovbrudd.

- Etter det jeg vet har ingen kommet til skade under rømningen, opplyser Svärd til Aftonbladet.

Fengslet har ifølge avisa slitt med sikkerhetsproblemer den siste tiden. I september gjorde 19 fanger opprør: De knuste inventaret på en avdeling, og lyktes i å komme seg ut i luftegården.

De ansatte reagerte den gang på fengselsledelsens behandling av saken, og mente de bidro til å sette personalet i fare.