Flere svensker vil bli nordmenn

Svensker rømmer over kjølen for å gjøre nordmenn av seg for å slippe arbeidsløshet og usikkerhet i hjemlandet. Aldri har pågangen fra jobbhungrige svensker vært større enn nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den enorme interessen for Norge bare øker og er større enn noensinne, forteller Carl Thulin ved Voksenåsen-senteret utenfor Oslo.

Senteret, som ble gitt i gave til Sverige etter 2. verdenskrig, har derfor tatt på seg jobben å arrangere et to dagers intensivkurs for arbeidssøkende svensker i Norge.

Revet vekk

Plassene til kurset som arrangeres fredag og lørdag, ble revet vekk i en fei. Bare i løpet av et par dager var kurset fulltegnet av svensker som ønsker å flytte til Norge for å arbeide, ifølge Thulin.

- Vi har presset inn deltakerne på dobbeltrom for å få med så mange som mulig. I alt er det 55 deltakere, sier han.

Bare i løpet av de siste tre årene har om lag 20.000 svensker kommet til Norge for å arbeide, og interessen har på ingen måte avtatt den siste tiden.

Fremfor alt er det jobber innenfor servicenæringen, helsevesen og byggeprosjekter, svenskene ønsker seg.

På kurset får deltakerne en orientering om norsk byråkrati, skatter- og tollregler, fagforeningsarbeid, boligmarkedet blant mye annen matnyttig informasjon om hvordan det er å være svensk i Norge.