Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere svineinfluensadøde i Storbritannia i år

Folkehelsa takker vaksinasjonen for at vi ikke ser samme trend i Norge.

 MASSEVAKSINERTE:  Det ble gjennomført en omfattende vaksinering i Norge da svineinfluensan kom inn over landet. Dette førte til at Norge opplevde en mindre epidemi enn andre land i år, mener Folkehelsa. Foto: Heiko Junge / Scanpix
MASSEVAKSINERTE: Det ble gjennomført en omfattende vaksinering i Norge da svineinfluensan kom inn over landet. Dette førte til at Norge opplevde en mindre epidemi enn andre land i år, mener Folkehelsa. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske Health Protection Agency la i dag fram tall som viser at Storbritannia er hardere rammet av svineinfluensaen denne sesongen enn da epidemien skremte hele verden i 2009/2010.

Særlig unge og middelaldrende ble rammet av influensadødsfall i Storbritannia denne sesongen, og 90 prosent av pasientene som fikk påvist influensa ved dødstidspunktet, var smittet av svineinfluensaen. Totalt dreier dette seg om 535 dødsfall. Under svineinfluensapandemien var tallet 474.

- I Norge hadde vi 32 dødsfall i 2009/10-sesongen, og i årets sesong har vi hatt bare to. Så vi har gått ned, mens britene har sett en oppgang. Det er også trenden i en del andre land, som Irland, sier Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

I 2009/10-sesongen opplevde Norge 6,4 dødsfall per million innbygger, mens tallet i Storbritannia var 7,6. Denne sesongen er tallet for Norge 0,4 dødsfall per million, mens det i Storbritannia er 8,6.

Aavitsland mener den omstridte massevaksineringen er grunnen til at Norge ikke ble like hardt rammet denne sesongen.

- Ser fortsatt positive effekter - Vi mener vi unngikk mye i år fordi en så stor den av befolkningen ble vaksinert i 2009 og i tillegg var det mange som hadde infeksjonen og ble immune på den måten. Dermed fikk vi ikke en så stor epidemi denne sesongen, og dermed ble det også færre dødsfall, sier Aavitsland.

- Storbritannia vaksinerte færre og var mer utsatt, og fikk derfor også en ny stor epidemi, sier Aavitsland.

Han har ikke noen oversikt over hvor mange nordmenn som ble smittet av svineinfluensaen denne sesongen. Dette skal bli undersøkt seinere i år.

Flere kritiserte myndighetene for den voldsomme vaksineringen da hysteriet sto på som verst, men Aavitsland mener tallene nå viser at det var riktig å vaksinere så mange.

- Vi mente at vaksineringen var nødvendig og riktig i 2009. Og vi mener at vi nå ser fortsatt positive effekter ved at vi fikk en mye mindre epidemi i år enn de fleste andre europeiske land, sier Aavitsland.

Et liknende syn går fram av den britiske helserapporten som ble lagt fram i dag.

- Bekymret - Vi er veldig bekymret for at bare halvparten av de som var i risikogruppen tok vaksinasjonen, og særlig at bare en tredel av sunne gravide kvinner tok den. Det kommer klart fram av denne rapporten at fokuset på økt vaksinering er en prioritet det kommende året, sier John Watson, som leder avdelingen for smittsomme sykdommer i HPA.

Også land som Sverige og Finland - som i likhet med Norge gjennomført massevaksinasjoner - opplevde en mindre epidemi i år, ifølge Aavitsland.

- Vaksineringen var nyttig da og har vist seg enda nyttigere nå, sier han.

FHI har ikke noe endelig svar på hvor lenge immuniteten mot sykdommen varer, men vaksinasjonen mot svineinfluensa er et av komponentene i den vanlige influensavaksinen som gis hver høst.

 MOTSTAND:  Mange engasjerte seg sterkt mot vaksineringen. Det ble arrangert fakkeltog, og denne annonsen ble trykket på en helside i Dagbladet. Foto: Harald Vormland / SCANPIX
MOTSTAND: Mange engasjerte seg sterkt mot vaksineringen. Det ble arrangert fakkeltog, og denne annonsen ble trykket på en helside i Dagbladet. Foto: Harald Vormland / SCANPIX Vis mer