<strong>DEPRIMERENDE FUNN:</strong>  Corinna Hawkes legger fram Global Nutrition Report under Eat Stockholm. Kronprinsesse Mette-Marit er moderator i debatten. Peggy Lui fra den kinesiske miljøorganisasjonen JUCCCE og Juliana Lunguzi, som sitter i parlamentet i Malawi, deltar også i debatten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DEPRIMERENDE FUNN: Corinna Hawkes legger fram Global Nutrition Report under Eat Stockholm. Kronprinsesse Mette-Marit er moderator i debatten. Peggy Lui fra den kinesiske miljøorganisasjonen JUCCCE og Juliana Lunguzi, som sitter i parlamentet i Malawi, deltar også i debatten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Flere syke av overvekt

Samtidig er fortsatt mange underernært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (Dagbladet): Tirsdag ble Global nutrition report lagt fram under Eat-forumet i Stockholm. Dette er en årlig, uavhengig rapport som måler feilernæring på verdensbasis.

Kronprinsesse Mette-Marit var moderator da rapporten ble lagt fram.

- Feilernæring er så mye mer enn helse, det påvirker muligheten for utdanning, til å få et godt liv, sier kronprinsesse Mette-Marit.

1 av 3 i verden lider av feilernæring. 2 milliarder mennesker er overvektige eller lider av fedme. Hvert 6. sekund dør et barn av sult. 150 millioner barn er for lave for alderen, 50 millioner barn har for lav vekt i forhold til høyden og 41 millioner barn veier for mye for høyden sin.

Skremmende tall Corinna Hawkes, professor ved universitetet i London sitter i ledergruppa for Global nutrition report. Det er ingen lystige funn.

- Vi ønsker at folk skal synes det er ubehagelige tall, sier hun.

- Hvis vi kan få slutt på feilernæring, vil det bidra til å nå 12 av FNs 17 Sustainable devolpment goals (SDG). Riktig ernæring er helt fundamentalt, sier Hawkes under konferansen.

Feilernæring er den største driveren for sykdom i verden, viser rapporten. Målsetningen er å få slutt på feilernæring innen 2030, men det ser ut til å være langt fram. Både for mye og for lite mat gir store problemer.

Overvekt og fedme øker i nesten alle land i verden. Av barn under fem år er nesten like mange for tunge som for tynne for sin alder. Forekomsten av diabetes øker.

Bedre i Norden Bildet for de nordiske landene er ikke fullt så deprimerende.

- De nordiske landene gjør det ganske bra. Det som ikke er bra, er at overvekt og fedme hos voksne øker. Diabetes øker, men andelen er lavere enn i resten av verden. Noe vi ikke tenker så mye på, er lav blodprosent hos kvinner. Her ligger alle nordiske land langt bak målsetning. Det må vi fokusere mer på, sier Hawkes. Hun fortsetter:

- Når det gjelder tiltak for å fremme sunt kosthold, gjør de nordiske landene det relativt bra med tanke på å redusere fett, salt og markedsføring overfor barn. Resten av verden kan lære av de nordiske landene her.

- Men for det meste går utviklingen i gal retning. Det er ingen grunn til å slappe av, sier Hawkes.

<strong>Ny T-skjorte:</strong> Kronprinsesse Mette-Marit ankommer EAT Food Forum dag to i Stockholm for å være i panelet når Global nutrition report legges fram. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Ny T-skjorte: Kronprinsesse Mette-Marit ankommer EAT Food Forum dag to i Stockholm for å være i panelet når Global nutrition report legges fram. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer