Flere tar abort med piller

Stadig flere kvinner som skal ta abort mellom uke 9 og 12, får tilbud om en abortpille.

MED PILLER: Legene mener abortpiller er en bedre behandling enn et kirurgisk inngrep. FOTO: SIV JOHANNE SEGLEM/DAGBLADET
MED PILLER: Legene mener abortpiller er en bedre behandling enn et kirurgisk inngrep. FOTO: SIV JOHANNE SEGLEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har ikke kvinner fått tilbud om abortpille hvis graviditetslengden var mer enn ni uker, men dette er i endring ved et økende antall sykehus over hele landet.

Sist ute er Universitetssykehuset i Nord-Norge som nå fra januar innfører medikamentell abort som standard prosedyre ved svangerskapsvarighet mellom uke 9 og 12.

– Skadelig kirurgi
– Vi mener medikamentell abort er det beste for abortsøkende fordi det er den mest skånsomme behandlingen. Kirurgisk abort kan være skadelig for livmorhalsen, sier avdelingsoverlege Pål Øian ved Kvinneklinikken.

Sykehuset innfører også tilbud om hjemmeabort der graviditetslengden ikke er over ni uker.

– Kvinnen må hente medisinen på sykehuset, men slipper å være i et stort sykehussystem under aborten. Det er mange som ønsker dette, sier Øian.

Sykehuset utfører cirka 500 aborter årlig, halvparten av dem har til nå vært kirurgiske. Nå blir abortpillen standard tilbud.

– Jeg tror mange kvinner tenker at det beste vil være å få sove i narkose gjennom et inngrep. Det er klart det er en påkjenning å ta abort! Men på den annen side går det ikke an å flykte fra en vanskelig situasjon, mener Øian.

Vektlegger piller
Haukeland universitetssykehus var i 2005 først i landet med å innføre abort med piller mellom uke 9 og 12.

– Ordningen fungerer godt, og kvinnene er fornøyde, ifølge en studie vi har foretatt. Dette er vår hovedmetode opptil ni uker, mellom uke 9 og 12 har kvinnene ennå valget selv om hvordan de vil abortere. Men etter hvert som vi har lang erfaring med medikamenter, vektlegger vi denne løsningen noe mer i samtalen med kvinnen, sier professor Ole E. Iversen ved Kvinneklinikken.

– Når det gjelder seinvirkninger ser det i utenlandske studier ut til at det ikke spiller noen rolle for kvinnen om aborten er medikamentell eller kirurgisk, så lenge hun har vært med på å ta valget selv, sier Iversen.

Stadig flere
Haukeland utførte i fjor en spørreundersøkelse ved landets kvinneklinikker. Den viser at medikamentell abort er blitt et tilbud den siste tida, i 2007 eller 2008, for abortsøkende mellom uke 9 og 12 også ved kvinneklinikkene i Gjøvik, Elverum, Førde, Bodø, Lofoten, Stavanger og Arendal.

– Flere andre har også tatt kontakt med oss med interesse for abortmetoden. Vi ligger langt foran flere land på dette området, sier gynekolog Mette Løkeland ved Haukeland.

Kvinneklinikkene ved Sandnessjøen, Kirkenes, Stord og Rikshospitalet er de eneste i landet der det ikke finnes et tilbud om medikamentell abort i det hele tatt.