BRANN: Seks personer er sendt til sykehus etter brann i Finnmark. Foto: Politiet
BRANN: Seks personer er sendt til sykehus etter brann i Finnmark. Foto: PolitietVis mer

Flere til sykehus etter brann i Hammerfest

Brannbåt bistår i kampen om å slokke flammene.

Like før klokka 07 fredag morgen meldte Finnmark politidistrikt at det brant i en bolig i Hammerfest sentrum.

Politiet ble varslet av et vitne klokka 05.14 fredag morgen.

Fem personer er evakuert av brannvesenet og sendt til sykehus for behandling av røykskader.

- De fem personene som befant seg inne i eneboligen var innesperret en stund fordi evakueringsmulighetene var sperret av flammer, forteller Jacobsen.

- I tillegg ble et vitne som forsøkte å hjelpe sendt til sykehus.

Sykehuset melder at totalt fem personer er under behandling for røykskader på Hammerfest sykehus. Tre av dem er lettere skadd, mens to er lettere eller moderat skadd.

KRAFTIG BRANN: Brannvesenet har alt mannskap ute for å slukke brannen. Foto: Alexandra Kosowski / iFinnmark
KRAFTIG BRANN: Brannvesenet har alt mannskap ute for å slukke brannen. Foto: Alexandra Kosowski / iFinnmark Vis mer

De fem er en mann og en kvinne født i 1944 og 1945, en kvinne født i 1973 og en mann født i 1992, samt en gutt født i 2004.

I full fyr

Brannen er fortsatt ikke slukket og eneboligen står i full fyr. Jacobsen forklarer at brannen skal ha startet i en av leilighetene i andreetasje, for så å ha spredd seg til de tre andre leilighetene i boligen, etter det politiet har forstått.

- Det er ganske hektisk her fortsatt. Ifølge innsatsleder på stedet krever brannen store ressurser en stund framover for å få den under kontroll, og for å hindre spredningsfare.

Politiet har evakuert flere gater og boliger i tilknytning til boligen som brenner, og avsperring er opprettet.

Sivilforsvaret skal også være kalt ut til stedet.

Brannbåt på stedet

Klokka 09.30 har brannvesenet fortsatt ikke kontroll på flammene.

- Det brenner ennå. Vi får bistand av Equinor med en brannbåt som skyter vann under høyt trykk fra sjøsiden, sier operasjonsleder Jacobsen.

Hammerfest kommune har etablert krisestab, ifølge operasjonslederen. Det er meldt om økende vind, som fører til at politiet vil evakuere et eldresenter i nærheten av huset.

- Vi får også bistand av entreprenør for å rive ned deler av bygningsmassen for å dempe flammestigningen i lufta, sier Jacobsen.

KRISESTAB: Kommunen har iverksatt krisestab i forbindelse med brannen. Foto: Kristian Østvik / iFinnmark
KRISESTAB: Kommunen har iverksatt krisestab i forbindelse med brannen. Foto: Kristian Østvik / iFinnmark Vis mer

Iverksatt krisestab

Ordfører Alf E. Jakobsen bekrefter at det er satt krisestab. Han sier at de ser på mulighetene dersom de må evakuere flere personer. Totalt er tre hus evakuert, i tillegg til eneboligen som brenner.

- De på sykehuset vil bli der utover dagen, de har alternativ bomulighet. De andre evakuerte har midlertidig tilhold i kirka eller hos slekt og venner, sier Jakobsen.

Han sier at de foreløpig avventer å evakuere bosenteret, men at de har fagfolk på stedet. Det ligger like i nærheten for brannen.

- Vi har satt i gang tiltak for å stenge ventilasjon, og har fagfolk i sving for å se på om det er noe røyk som siver inn. Det ser bedre ut, sier han.

Ordføreren forklarer at de vil slå ned huset med gravemaskin, slik at da vinden øker utover kvelden vil det bli lettere for brannvesenet å kontrollere eventuell oppblussing.

- Vi har alt av mannskap på brann ute. Hovedveien er sperret av, og det er omkjøring for å komme seg inn og ut av Hammerfest.