Flere tilfeller av mystisk sykdom

Den mystiske hundesykdommen sprer seg, og det jobbes på spreng for å finne årsaken.

VÆR FORSIKTIG: Veterinær Sasja Rygg sier man bør ta forholdsreglene nå som hunder dør av mystisk sykdom over hele Østlandet. Video; Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Over 20 hunder har på mystisk vis mistet livet i store deler av landet de siste dagene. Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og/eller oppkast, samt raskt forverret allmenntilstand.

Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og flere dyresykehus jobber på spreng for å finne sykdomskilden.

- Det er et stort detektivarbeid, sier kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas ved Veterinærinstituttet.

I løpet av det siste døgnet er det registrert flere nye tilfeller i Trøndelag, Rogaland og Aurland i Sogn og Fjordane. Det melder NRK.

De fleste tilfellene er i Oslo-regionen, men det er også registrert hunder med blodig diaré i Tynset, Tønsberg, Hamar, Moss, Hønefoss, Lørenskog, Enebakk og Trøgstad.

Jobber bredt

Veterinærinstituttet har obdusert tre hunder fra Oslo og Akershus, og venter på prøver fra en fjerde hund.

- Vi tar ut en rekke prøver fra dem, og analyserer bredt. Vi vet ikke hva dette er eller om det er smittsomt, så vi må teste for alt mulig, sier Haukaas.

Det er blant annet tatt ut bakteriologiske prøver og blitt gjort mikrobiologiske undersøkelser. Haukaas forteller at de prøver å finne ut om dødsfallene skyldes bakterier, virus, parasitter eller forgiftning.

I tillegg jobbes det med å finne ut mest mulig om hvert enkelt tilfelle.

- Det er sendt ut et spørreskjema til eierne for de mest aktuelle tilfellene. Vi setter dette sammen i håp om å finne sammenhengen og for å etter hvert kunne utelukke noe, sier han.

- Vi kan ikke garantere at vi finner årsaken, eller hvor lang tid det tar. Vi står på og jobber på spreng for å finne ut av dette. Det handler om å redde dyreliv, legger han til.

Kontakter hundeeiere

Seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet forteller at de håper å få svar på prøvene fra de obduserte hundene raskt.

- Vi er ute og kontakter en del hundeeiere med syke hunder for å innhente informasjon om ulike forhold rundt hunden før og under sykdomsforløpet, sier hun.

Grøndahl sier at det er vanskelig å si hvor mange hunder som er rammet, siden årsaken er ukjent.

- Men det er flere tilfeller med liknende sykdomsbilde flere steder i landet. Vi har ikke registrert tilfeller nord for Trøndelag, sier hun.

- Vi går bredt ut, og har foreløpig ingen indikasjon på hva som kan være årsaken. Vi kan ikke fastslå at smittestoff er årsaken, og kan heller ikke utelukke det.

Landbruksminister Olaug Bollestad sier til P4-nyhetene at myndighetene gjør alt de kan for å finne årsaken.

- Jeg har bedt om å få kontinuerlige oppdateringer av det som nå skjer, nettopp fordi det er sentralt å vite hva som skjer. Dette er veldig viktig fordi vi har rundt 500 000 hunder rundt om i landet vårt, sier statsråden.

SYK: Bichon Friséen Sigurd er en av mange hunder som har blitt syke på Østlandet den siste tiden. Smittekilden er fortsatt ikke funnet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Stor pågang

Det var onsdag at AniCura dyreklinikk gikk ut og advarte om den alvorlige hundesykdommen, etter at mange hunder var lagt inn med liknende symptomer.

Det har vært stor pågang med pasienter, forteller kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg i AniCura.

Hun forteller at de behandler den mystiske sykdommen med symptomatisk behandling.

- Flere hunder har hatt stort væsketap. Da setter vi i gang kraftig intensiv væskebehandling for å motvirke sjokk. De dør av for lite væske. Så behandler vi bredt med antibiotika for å motvirke sepsis, sier hun.

Rygg forteller at AniCura-klinikken har behandlet 30-talls tilfeller.

- Det jobbes med oppklaringen, blant annet med å se på andre sykdommer på hundene, og hva de har spist og hvor de har vært. Vi må finne ut om det er fellestrekk mellom alle tilfellene, sier hun.