Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere tilfeller av trakassering

Rettssaken mot kronprinsesse Mette-Marits voldstiltalte storebror Espen Høiby kommer til å bli en kamp om Høibys personlighet. Psykolog Gry Stålsett Follesø mener Høiby snakker sant, men i politiavhør skal eks-kjæresten ha fortalt om flere tilfeller av vold, trakassering og sjalusi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Forsvarets ekspertvitne, Stålsett Follesø, tror Espen Høiby snakker sant, at han ikke bevisst skjuler opplysninger overfor kriminalpolitiet, psykologer og psykiatere.

Men etter det Dagbladet erfarer, vil politiet under rettssaken trekke fram eks-kjærestens forklaringer om de tidligere episodene, for å tegne et helt annet bilde av Høiby.

Bevisstløs?

Psykolog Gry Stålsett Follesø har etter anmodning fra Høibys forsvarer, advokat John Chr. Elden, foretatt en vurdering av Høiby. Psykologen er datter av biskop Gunnar Stålsett, som er en av Mette-Marit og kronprins Haakons støttespillere.

Stålsett Follesø utelukker ikke tap av bevissthet hos tiltalte, da Høiby ifølge tiltalen mishandlet sin daværende kjæreste med flere spark mot hode og kropp. Bevisstløshet fritar for straff.

Faktum er uansett at kvinnen brakk en finger, og var sykmeldt i fire uker. Ifølge en legeerklæring hadde kvinnen flere bloduttredelser i hodet i tillegg til fingerbruddet. Hun var psykisk nedbrutt etter episoden.

Sparket seks-ti ganger

Ifølge eks-kjæresten sparket Høiby henne seks-ti ganger i hodet, mens hun lå forsvarsløs på bakken under en fest i Søgne for snart et år siden. Høiby erkjenner å ha dyttet henne ned på bakken etter en krangel, men nekter for å ha sparket. Han husker det angivelig ikke. Ifølge eks-kjæresten skal Høiby dagen etter ha sagt til henne at det klikket for ham.

Etter det Dagbladet kjenner til, kommer forsvarer Elden som hovedforsvarslinje til å prosedere på at det ikke har skjedd voldsovergrep, og at det var den erkjente dyttinga som medførte fingerbruddet.

Flere episoder

Samtidig er det klart at eks-kjæresten har forklart både til venner og politiet om flere voldsepisoder, eksempler på psykisk terror og sjalusi fra Høibys side i de to og et halvt årene de var sammen, og som ikke er tatt med i voldstiltalen.

Etter det Dagbladet kjenner til, vil påtalemyndigheten i Kristiansand tingrett av den grunn legge opp aktoratet i et bredt perspektiv for å belyse de omtalte episodene for dommerne, selv om de ikke er tatt med i tiltalen.

Dette for å gi et såkalt totalbilde av det turbulente forholdet, slik eks-kjæresten og vitner har fortalt om. Høiby avviser i det alt vesentlige eks-kjærestens framstilling av episodene.

Ville ha kontroll

Etter det Dagbladet får bekreftet på flere hold, har eks-kjæresten fortalt om at Høiby ville kontrollere henne. I mai i fjor skal forholdet ha tilspisset seg. Kvinnen fant ut at hun ville reise til Kreta for å få samlet tankene. Hun bestemte seg for ikke å forteller Høiby hvor hun skulle reise.

Hun var sikker på at Høiby ikke kunne komme etter av familiære grunner.

Men etter det kvinnen forklarer, var Høiby på plass på Kreta alt dagen etter, 17. mai. Han ble i seks dager, og skal ha skjelt ut kvinnen for at hun skulle ha vært sammen med en annen mann, noe hun sjøl benekter på det sterkeste.

Knyttet neve

Før jul i 2001 var kvinnen og Høiby på cruise i Middelhavet. Ifølge kvinnen oppførte Høiby seg dårlig overfor henne. En dag skal ha kastet henne ned på senga, holdt henne i brystet og slått henne hardt i låret med knyttet hånd. Hun fikk blåmerker.

Ifølge kvinnens opplysninger var dette første gang han slo henne.

Eks-kjæresten forteller også at Høiby forfulgte henne med bil, for å se hvor hun skulle. Han skal ha hindret henne i å svinge, ved å legge sin egen bil tett opp til hennes, slik at de holdt på å kollidere.

Ifølge kvinnen hadde hun kjøpt sikkerhetslenke til utgangsdøra si. Lenken lå innpakket i bilen. Høiby skal ha tatt med seg sikkerhetslenken, før han reiste. Sikkerhetslenken skal kvinnen ha kjøpt, fordi Høiby angivelig nektet å levere fra seg nøkkelen til leiligheten hennes.

VOLDSTILTALT: Psykolog Gry Stålsett Follesø mener Espen Høiby snakker sant, at ha ikke bevist skjuler noe overfor kriminalpolitiet. Bildet av Høiby er fra Kristiansand tidligere i sommer.