Kasakhstan:

Flere titalls drept: - Komplett anarki

Politiet melder å ha «eliminert» et titall demonstranter i Almaty i Kasakhstan. Ifølge helsedepartementet er over 1000 personer skadd i urolighetene.

KASHAKSTAN: Flere demonstranter er drept under protester i byen Almaty i Kasakhstan. VIDEO: AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge nyhetsbyrået AP er også 12 politifolk drept under opptøyene. En av dem ble funnet halshogget, skriver AP. I tillegg skal 353 politifolk ha blitt skadd.

Nyhetsbyrået AFP melder torsdag ettermiddag at 2000 personer er arrestert som følge av urolighetene.

De melder samtidig at myndighetene nå har satt et tak på prisene for gass. Drivstoffprisene har økt kraftig den siste tida, og har utløst de store demonstrasjonene.

Ifølge Reuters var det hundrevis av demonstranter samlet på torget i sentrum av Almaty torsdag morgen, da mannskap og pansrede kjøretøy entret plassen, og det etter hvert ble løsnet skudd, ifølge Tass.

Myndighetene sier i en uttalelse at demonstrantene forsøkte å storme administrtative bygninger, samt politistasjonen i byen.

- De flere titalls angriperne ble eliminert, og det pågår identifisering av dem, sier talsperson Saltanat Azirbek ifølge Tass.

Operasjonen mot demonstrantene omtales som antiterror av myndighetene, skriver Interfax.

FLERE DREPT: Sikkerhetsstyrker i Kasakhstan drepte et titalls demonstranter da de forsøkte å storme offentlige bygg i Almaty, opplyste politiet i byen torsdag. Foto: Mariya Gordeyeva / Reuters / NTB
FLERE DREPT: Sikkerhetsstyrker i Kasakhstan drepte et titalls demonstranter da de forsøkte å storme offentlige bygg i Almaty, opplyste politiet i byen torsdag. Foto: Mariya Gordeyeva / Reuters / NTB Vis mer

Også nyhetsbyrået AFP siterer ulike medier på at et titall demonstranter er drept.

Over 1000 skadd

Det er innført unntakstilstand i landet, som har vært preget av store uroligheter siden 2. januar. Kasakhstan har bedt nabolandene, blant dem Russland, om hjelp til å håndtere situasjonen.

Kasakhstans helsedepartement melder at over 1000 mennesker er skadd i løpet urolighetene.

- Mer enn 1000 mennesker er skadd i kjølvannet av uro i forskjellige regioner av Kasakhstan. Nær 400 av dem er på sykehus, og 62 personer får intensivbehandling, sier visehelseminister Azhar Guiniyat ifølge de russiske nyhetsbyråene Tass og Interfax.

Den kollektive sikkerhetspakten CSTO, som er en militærallianse mellom blant andre Russland, Kasakhstan og Hviterussland, sa torsdag at de sender styrker til Kasakhstan for å roe ned situasjonen, skriver nyhetsbyrået Tass.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået har russiske styrker allerede ankommet landet torsdag formiddag og er i gang med oppdraget.

«ANTITERROR»: Flere titalls demonstranter skal ha blitt drept i operasjonen, som myndighetene omtaler som antiterror. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB
«ANTITERROR»: Flere titalls demonstranter skal ha blitt drept i operasjonen, som myndighetene omtaler som antiterror. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB Vis mer

- Komplett anarki

En innbygger i Almaty, som onsdag var sammen med demonstrantene, forteller til Reuters at mange av de han møtte kommer fra landsbygda, eller mindre steder rundt Almaty.

Til nyhetsbyrået forteller han at det ble delt ut vodka på torget, og at det pågikk diskusjoner om å ta seg mot byens velstående område for mulig plynding.

- Det er komplett anarki i gatene, forteller vitnet til Reuters.

STORE UROLIGHETER: Det har vært store uroligheter i landet siden 2. januar, da demonstranter tok til gatene for å protestere mot en skarp økning i prisen på drivstoff. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB
STORE UROLIGHETER: Det har vært store uroligheter i landet siden 2. januar, da demonstranter tok til gatene for å protestere mot en skarp økning i prisen på drivstoff. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB Vis mer

Bilder på sosiale medier viser ifølge Reuters demonstranter samlet rundt en bronsestaue av landets første president Nursultan Nazarbayev. Det skal ha blitt kastet tau rundt statuen og gjort forsøk på å rive den ned.

Ifølge nyhetsbyrået er mye av demonstrantenes sinne rettet mot Nazarbayev, og demonstrantene skal ha brukt tilrop som «gamle mann, forsvinn» da de rykket stadig nærmere sentrum av Almaty.

Nazarbayev styrte landet med jernhånd i nesten tre tiår, og skaffet seg milliarder av dollar gjennom utenlandske investeringer i blant annet energi, samtidig som han knyttet tette bånd til både Russland og Kina, skriver Reuters.

RØYK OG FLAMMER: Ifølge nyhetsbyrået AP ble det sett flammer på innsiden av rådhuset i Almaty onsdag kveld. Foto: Yan Blagov / AP / NTB
RØYK OG FLAMMER: Ifølge nyhetsbyrået AP ble det sett flammer på innsiden av rådhuset i Almaty onsdag kveld. Foto: Yan Blagov / AP / NTB Vis mer

- Ville påstander

Det hvite hus i USA og FN har oppfordret myndighetene i landet til å være tilbakeholdne i møtet med demonstrantene.

Pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki, sa onsdag at USA støtter oppfordringer om ro og at demonstranter bør ha muligheten til å uttrykke seg fredelig.

Psaki adresserte også russiske påstander om at USA står bak urolighetene, skriver Reuters.

- Det er noen ville russiske påstander om at USA står bak dette, så la meg bare benytte anledningen til å si at dette er falske anklager og helt klart en del av vanlig russisk feilinformasjon, som vi har sett mye av de siste åra, sa Psaki, ifølge Det hvite hus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer