- Flere titalls personer i det kriminelle miljøet kan stå bak drapsforsøket

David Toskas «høyre hånd» har vært involvert i en rekke store kriminalsaker.

TOSKA-VENN: 32-åringen som ble skutt ved Jordal i kveld går under kallenavnet «Skrue», og regnes som NOKAS-dømte David Toskas høyre hånd. Han er en kjenning av politiet, og skal være en god venn av B-gjengen. Her sammen med Toska i festelig lag - Toska står til venstre i bildet, ved siden av Metkel Betew, som også er dømt for NOKAS-ranet. Foto: Privat.
TOSKA-VENN: 32-åringen som ble skutt ved Jordal i kveld går under kallenavnet «Skrue», og regnes som NOKAS-dømte David Toskas høyre hånd. Han er en kjenning av politiet, og skal være en god venn av B-gjengen. Her sammen med Toska i festelig lag - Toska står til venstre i bildet, ved siden av Metkel Betew, som også er dømt for NOKAS-ranet. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32-åringen som ble skutt i kveld ved Jordal i Oslo, er en gammel kjenning av politiet, og betegnes som en edderkopp i Oslos underverden.  

- Det kan være flere titalls personer i det kriminelle miljøet som kan stå bak dette, sier flere politikilder til Dagbladet i kveld.

De siste åra dukker navnet til 32-åringen opp i en rekke av de mest kjente kriminalsakene i Norge.  

32-åringen går under kallenavnet «Skrue», og har en stor bekjentskapskrets, blant annet i det som tidligere var det organiserte ransmiljøet og i det pakistanske gjengmiljøet i Oslo.  

32-åringen er en god venn av flere personer i den såkalte B-gjengen, men politiet regner ham i dag ikke som en del av selve gjengen.

  Toskas indre krets I politidokumenter kommer det fram at «Skrue» allerede på slutten av 90-tallet omgikk Toska og andre sentrale personer i det kriminelle miljøet.

Politiet mener han tilhørte David Toskas indre krets, og til tider opererte som hans «høyre hånd». 

SKUTT I BRYST, BEIN OG BEKKEN: 32-åringen ble fraktet til til Ullevål sykehus etter å ha blitt skutt fem ganger i bryst og bekken, og to ganger i beinet. Han skal ikke være livstruende skadd, men er lagt i kunstig koma. Foto: Svein Gustav Willhelmsen.
SKUTT I BRYST, BEIN OG BEKKEN: 32-åringen ble fraktet til til Ullevål sykehus etter å ha blitt skutt fem ganger i bryst og bekken, og to ganger i beinet. Han skal ikke være livstruende skadd, men er lagt i kunstig koma. Foto: Svein Gustav Willhelmsen. Vis mer

32-åringen var lenge mistenkt i Munch-ranet i august 2004, da Munch-museet ble ranet for kunstskattene «Skrik» og «Madonna».  

32-åringen var telefonavlyttet over en lengre periode.

Munch-ranet skal ha blitt bestilt av NOKAS-involverte for å tappe politiet for menneskelige og økonomiske ressurser i NOKAS-etterforskingen.  

Han sa flere ganger til Dagbladet den gangen «at han ikke hadde noe med saken å gjøre».

Da bildene kom tilbake på ettersommeren 2006 var den 32 år gamle Toska-kameraten sentral.  

Advokat Øystein Storrvik representerte både David Toska og 32-åringen, og det var advokat Storrvik som foretok den fysiske overrekkelsen av bildene.  

HER BLE HAN SKUTT: 32-åringen satt i denne bilen da han ble skutt i bryst og i bekken. Mannen er ikke livstruende skadd, men lagt i kunstig koma på Ullevål sykehus. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
HER BLE HAN SKUTT: 32-åringen satt i denne bilen da han ble skutt i bryst og i bekken. Mannen er ikke livstruende skadd, men lagt i kunstig koma på Ullevål sykehus. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Men den 32 år gamle norskpakistaneren blir utpekt til å være mannen som overleverte bildene til Storrvik før de ble levert til politiet i et beredskapslager i Oslo.

  «Wonderboy»-saken I september 2007 ble 32-åringen ble også dømt til tre års fengsel i den såkalte «Wonderboy-saken», som er en av Norges største narkotikasaker.  

I Wonderboy-saken, som ble behandlet i Oslo tingrett på forsommeren i 2007, var David Toska tiltalt for å ha smuglet 200 kilo hasj til Norge i slutten november 2004.

Til sammen 14 personer var tiltalt i den omfattende narkotikasaken.  

Siden 32-åringen fikk en mild straff, mente flere forsvarsadvokater at det måtte foreligge en avtale mellom 32-åringen og myndighetene.   

Det ble spekulert i at det var inngått en avtale mellom påtalemyndigheten og 32-åringen, siden han var sentral da de stjålne Munch-bildene kom tilbake i 2006.  

Påtalemyndighetene nektet å svare på om det fantes en avtale mellom dem og «Skrue».  

LETTE ETTER SPOR: Politiet lette i kveld etter spor i området ved Jordal hvor 32-åringen ble funnet skutt. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
LETTE ETTER SPOR: Politiet lette i kveld etter spor i området ved Jordal hvor 32-åringen ble funnet skutt. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Wonderboy-saken kom i forlengelsen av NOKAS-etterforskningen, og ett av politiets viktigste beviser var telefonavlytting av de involverte som snakket i koder.

32-åringen vedgikk, ifølge dommen, straffskyld for heleri av en til to millioner kroner. 

 Han forklarte i retten at han er blitt kalt «Skrue», men nektet for at det var han som ble kalt «Ånden» og «Max», to andre navn som var sentrale i telefonsamtalene politiet avlyttet.  

32-åringen ble domfelt for medvirkning til innførsel av 100 kg hasj og for grovt heleri av ca. 4,3 millioner kroner.
  «Koffertsaken» Før dommen i «Wonderboy-saken», var 32-åringen dømt sju ganger, første gang i 1998.

32-åringen ble i oktober 2005 Oslo tingrett dømt til fem måneders fengsel for forsøk på grovt heleri av fem millioner kroner i den såkalte «koffertsaken», der David Toska var tiltalt for heleri etter at han 12. februar 2001 lånte bort 5 millioner kroner til Thomas Øye og Zoran Obuskovic.  

Schibsted-arving Harald Stian Undrum stilte opp som kausjonist.  

Toska var også tiltalt for utpressing av Øye, men ble frikjent for dette. 32-åringen anket ikke dommen i tingretten.

UNDERSØKER: Politiet fortsatte i kveld sine tekniske undersøkelser ved åstedet hvor 32-åringen ble skutt. Bilen han satt i stod parkert på en parkeringsplass ved fotballbanen på Jordal.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
UNDERSØKER: Politiet fortsatte i kveld sine tekniske undersøkelser ved åstedet hvor 32-åringen ble skutt. Bilen han satt i stod parkert på en parkeringsplass ved fotballbanen på Jordal. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

32-åringen var også i politiets søkelys i en tidlig fase i NOKAS-saken, men ble aldri siktet.  

Skytepisode For et par måneder siden var mannen indirekte involvert i en annen skyteepisode i Oslo.

Da ble flere skudd avfyrt mot naboleiligheten hans, som sto tom, muligens for å skremme ham, skriver NTB. 

JAKTER ETTER GJERNINGSMENN: Politiet fortsatte i kveld å jakte etter en eller flere gjerningsmenn etter at en 32 år gammel mann ble skutt ved Jordal i Oslo. Foto: Svein Gustav Willhelmsen
JAKTER ETTER GJERNINGSMENN: Politiet fortsatte i kveld å jakte etter en eller flere gjerningsmenn etter at en 32 år gammel mann ble skutt ved Jordal i Oslo. Foto: Svein Gustav Willhelmsen Vis mer