Flere tusen blir trakassert

Svært mange nordmenn, trolig flere tusen, blir jevnlig utsatt for syke personer som aldri gir dem fred. De fleste forfølgerne er menn. De fleste ofrene er kvinner. Ofrene blir ofte ikke tatt alvorlig hos politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet lite om hva som rører seg i hodene på mennene som sitter i bilen eller venter utenfor huset. Men forfølgerens forhold til offeret er viktig, sier Kirsten Rasmussen, sjefpsykolog og dr.philos. ved Sør-Trøndelag psykiatriske sykehus.

Hun tror problemet med fotfølging og trakassering er mye større enn tallet på straffesaker antyder.

Flest menn

- I USA kalles problematikken «The crime of the -90s». De fleste forfølgerne er menn. Bare én av sju er kvinner. Men kvinner som utfører slike handlinger, anses for å være mer forstyrret enn mannlige «kolleger».

Rapporter fra USA viser også at plageåndenes gjennomsnittsalder er noe høyere enn for vanlige kriminelle. De er bedre utdannet, og mange er i jobb.

- Men dette er syke mennesker, selv om de fungerer på jobben. De fleste har personlighetsforstyrrelser, ofte kombinert med skjult rusmisbruk, sier Rasmussen.

Om forfølgeren blir voldelige eller ikke avhenger først og fremst av forholdet til offeret. Et samlivsbrudd kan føre til en virkelig alvorlig situasjon, i enkelte tilfeller har det skjedd drap. Er offeret en mer perifer person for overgriperen, skjer det sjelden farlige ting, hevder Kirsten Rasmussen.

Hun innrømmer imidlertid at ekspertene vet lite om dem som «bare» skremmer vettet av folk.

Personer som ikke kan la en tidligere ektefelle, samboer eller kjæreste i fred, er psykisk forstyrret.

Det vanligste er karakteravvik preget av tvangstanker og forfølgelsesvanvidd.

Sterk eiertrang

Forfølgerne mener ofte de har en eiendomsrett til offeret, og føler seg enormt forulempet av å bli forlatt.

De har en barnslig, selvhevdende atferd og ingen innsikt i egne følelser. Det kan heller ikke læres.

- Derimot kan de lære å oppføre seg mer normalt. Men problemet er jo at forfølgerne ikke tar kontakt med hjelpeapparatet. De har jo rett uansett. Det er alle vi andre som tar feil.

Det er også forskjell på psykopater og personer med personlighetsforstyrrelser.

- Psykopater vil bruke folk for å nå et mål. Å skade en person blir et mål i seg selv. En med paranoid karakter er retthaversk og gir seg aldri før han stoppes, sier Rasmussen.

Kan hjelpe

- Personer som henvender seg til politiet fordi de trues eller utsettes for vold, blir tatt på alvor. Vi har effektive tiltak som kan iverksettes raskt, sier politiinspektør Gunnar Larsen.

Særlig effektiv er kombinasjonen av voldsalarm og den såkalte 200-meterregelen, som setter en grense for hvor nær en plageånd kan komme offerets bolig.

- Å utløse en voldsalarm er i utgangspunktet ikke straffbart. Derfor er kombinasjonen med 200-meterregelen viktig, sier Larsen.

Før politiet kan sørge for slikte tiltak, må offeret anmelde saken.

Siden ordningen med voldsalarmer trådte i kraft i 1997, har politiet delt ut 50 alarmer i Oslo.

Å få utlevert en voldsalarm, tar ikke lang tid hvis det formelle er i orden.

Hemmelig

- I ekstreme tilfeller kan vi klare det på et døgn. Med vanligvis tar det en ukes tid, sier Larssen.

Noen ganger kan hemmelig telefonnummer, hemmelig adresse eller flytting til et annet sted, være løsningen.
For å få hemmelig adresse, krever Folkeregisteret at det foreligger en anmeldelse.

Samlet har 246 personer i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø «fortrolig adresse». Hemmelig telefonnummer får du ved å kontakte Telenor.

TRAKASSERES: Mange kvinner er på flukt fra kontrollerende og truende samlivspartnere.